Koffieprijzen onder druk door klimaatverandering en krappe voorraden ondanks daling futures


Key takeaways

  • Een strenge vorst in Brazilië en droogte in Vietnam hebben de gewassen van Arabica- en Robustabonen verwoest.
  • Klimaatverandering heeft wereldwijd invloed op de ontwikkeling en opbrengsten van koffieplanten, waardoor sommige boeren overstappen op de teelt van durian.
  • Groothandelsprijzen stijgen, waardoor bedrijven overwegen om de retailprijzen te verhogen.

De koffie-futures zijn recent gedaald. Zowel de arabica- als de robusta-futures sloten afgelopen vrijdag lager. Dit kwam onder meer door de zwakte van de Braziliaanse real, wat de export vanuit Brazilië stimuleerde. De december arabica-futures daalden met ongeveer 1,06%, terwijl de robusta-futures met 1,79% daalden. Ondanks deze prijsdaling blijft er sprake van krappe voorraden, vooral omdat de koffievoorraden de afgelopen tijd weer zijn afgenomen​.

Perfecte storm

De koffieprijzen bereikten begin oktober ongekende hoogten. Verschillende factoren droegen bij aan deze “perfecte storm” die de wereldwijde koffiemarkt beïnvloedt.

Een strenge vorst in 2021 verwoestte de Braziliaanse arabicabonenoogst, wat leidde tot een verschuiving naar robustabonen, die voornamelijk in Vietnam worden geteeld. Vietnam kreeg echter te maken met de ergste droogte in bijna tien jaar, waardoor het aanbod verder werd beperkt. Klimaatverandering heeft steeds meer invloed op de ontwikkeling en opbrengsten van koffieplanten wereldwijd. Vietnamese boeren zijn overgestapt op de teelt van durian, gebruikmakend van de populariteit ervan in China, en hebben de koffiegewassen vervangen door de zeer lucratieve vrucht.

Invloed op de koffiemarkt

Deze verschuiving heeft geresulteerd in een daling van 50 procent van de export van Robusta-koffie uit Vietnam vergeleken met het voorgaande jaar. De uitgeputte voorraden zorgen nu voor recordhoogtes voor zowel Arabica- als Robusta-bonen op de wereldwijde grondstoffenmarkten. Groothandelsprijzen stijgen, waardoor sommige bedrijven overwegen om hun verkoopprijzen te verhogen.

Hoewel inflatoire kosten over het algemeen bijdragen aan stijgende consumentenprijzen, waarschuwen experts uit de sector dat niet alle koffiesegmenten even hard worden getroffen. Het prijsverschil tussen koffiespeciaalzaken en winkelketens kan minder groot worden naarmate bonen van lagere kwaliteit duurder worden.

Vooruitzichten

De positieve vooruitzichten hangen af van de komende voorjaarsoogst in Brazilië, dat goed is voor een derde van de wereldwijde productie. Als er op tijd weer regen valt, kunnen de oogsten weer stijgen, waardoor de druk op de markt afneemt. Klimaatverandering brengt echter risico’s met zich mee voor de industrie op de lange termijn. Een mogelijke oplossing is de invoering van een “groene premie”, een belasting die wordt geheven op de verkoop van koffie om duurzame landbouwpraktijken te financieren en de toekomstige koffieproductie te garanderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.