EU-voorstel wapenindustrie kampt met financieringstekort


Key takeaways

  • Het voorstel van de Europese Commissie om de wapenindustrie van de EU te versterken kan volgens de Europese Rekenkamer te kampen hebben met financieringstekorten.
  • De EU schat dat er de komende tien jaar 500 miljard euro extra nodig is voor defensie-investeringen, maar het huidige financieringsniveau is bescheiden en mogelijk niet voldoende.
  • Grootschalige projecten duren waarschijnlijk langer dan twee jaar omdat de beperkte middelen worden verspreid over talloze projecten met een onzekere impact op EU-niveau.

Het voorstel van de Europese Commissie om de wapenindustrie van de EU te versterken heeft potentiële tekortkomingen, volgens een recente waarschuwing van de Europese Rekenkamer. Dit plan, dat in maart werd onthuld, wijst 1,5 miljard euro toe om gezamenlijke aankopen van Europese defensiebedrijven te stimuleren en de capaciteitsuitbreiding van de industrie te bevorderen.

Na de Russische invasie van Oekraïne in 2022 verhoogden veel Europese landen hun defensie-uitgaven. De Commissie schat echter dat er de komende tien jaar 500 miljard euro extra nodig is voor defensie-investeringen. De EU wil de versnippering en achterblijvende innovatie binnen haar defensie-industrie aanpakken.

Bezorgdheden

Dit voorstel, dat bij goedkeuring tussen 2026 en 2027 zou moeten worden uitgevoerd, is de belangrijkste poging van de EU om investeringen in haar defensiesector te stimuleren. De Rekenkamer heeft haar bezorgdheid geuit over het feit dat de financiering mogelijk niet toereikend is om de gestelde doelen te bereiken. Het risico bestaat dat de beperkte middelen worden verspreid over talrijke projecten met een onzekere impact op EU-niveau.

Bovendien zal het tijdschema voor grootschalige projecten waarschijnlijk langer zijn dan twee jaar. Hoewel ambtenaren van de Commissie erkennen dat het huidige financieringsniveau bescheiden is, houden ze vol dat het opzetten van een wettelijk kader om nauwere samenwerking te bevorderen de moeite waard is, met de bedoeling om aanvullende financiering te krijgen in de volgende langetermijnbegroting van de EU.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.