Luxemburgse fondsen ondervinden concurrentie-uitdagingen in Zwitserland zonder ‘Zwitserse klimaatscores’ aan te nemen


Key takeaways

  • Ongeveer 5.600 Luxemburgse beleggingsfondsen zouden het moeilijk kunnen krijgen om in Zwitserland te concurreren zonder het Zwitserse klimaatscoresysteem over te nemen.
  • Het Zwitserse raamwerk overtreft de SFDR van de EU door de nadruk te leggen op een netto-nul-emissiedoelstelling voor 2050 en investeringen te evalueren op zes belangrijke gebieden.
  • Luxemburgse fondsen die in Zwitserland worden gedistribueerd moeten Zwitserse klimaatscores produceren en rapporteren om een concurrentievoordeel op de markt te behouden.

Uit een analyse van een financieel databedrijf blijkt dat ongeveer 5.600 Luxemburgse beleggingsfondsen het moeilijk kunnen krijgen om in Zwitserland te concurreren als ze het Zwitserse klimaatscoresysteem niet invoeren. Dit systeem, dat in 2022 werd geïntroduceerd, beoordeelt investeringen op zes belangrijke gebieden, waaronder de uitstoot van broeikasgassen, de betrokkenheid bij fossiele brandstoffen en toezeggingen om netto-nuldoelen te bereiken.

Het Zwitserse kader overtreft de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de EU door de nadruk te leggen op hoe beleggingsportefeuilles zijn afgestemd op een netto-nul-emissiedoelstelling voor 2050. Hoewel veel in Luxemburg gevestigde fondsen deze Zwitserse indicatoren nog niet hebben geïntegreerd, stelt FE fundinfo dat de openbaarmaking ervan steeds belangrijker wordt om in Zwitserland actief te zijn.

Invloed op de concurrentie

Zwitserse banken en distributeurs nemen de ‘Swiss Climate Scores’ op in hun systemen om deze informatie weer te geven in hun fondsenselecties en platforms. Bijgevolg is het produceren en rapporteren van deze scores essentieel voor Luxemburgse fondsen om een concurrentievoordeel te behouden op de Zwitserse markt, volgens Mario Gloeckner, directeur bedrijfsontwikkeling voor Oostenrijk, Duitsland, Italië, Liechtenstein en Zwitserland bij FE fundinfo.

Een engagement voor duurzaamheid

Gloeckner benadrukt dat de ‘Swiss Climate Scores’ meer zijn dan een vraag uit de markt of een aanbeveling van de raad; ze symboliseren een bredere toewijding aan duurzaamheid, transparantie en de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Hij stelt dat Luxemburgse fondsen die in Zwitserland worden gedistribueerd en dit initiatief omarmen, niet alleen hun marktpositie versterken, maar ook bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst voor zowel de financiële sector als de maatschappij als geheel.

De vereniging die de Luxemburgse fondsensector vertegenwoordigt, Alfi, erkent de Zwitserse criteria, maar weigerde verder commentaar en verklaarde dat er momenteel geen werkgroepen zijn die zich met deze specifieke kwestie bezighouden, omdat zij prioriteit geven aan zaken op Europees niveau.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.