Europa zet zich schrap voor koelere winter door La Niña


Key takeaways

  • Deze winter wordt in Europa koeler voorspeld dan vorig jaar, maar nog steeds warmer dan historische gemiddelden.
  • Voorspellers verwachten koudere temperaturen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië in oktober, terwijl Zuidoost-Europa en Zuid-Spanje naar verwachting relatief warm zullen blijven.
  • La Niña zou de windsnelheden kunnen verminderen als de winter begint, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de opwekking van duurzame energie.

Voor Europa wordt een koelere winter voorspeld dan vorig jaar, die uitzonderlijk zacht was voor Duitsland. Hoewel het nog steeds warmer is dan historische gemiddelden, wordt deze verschuiving toegeschreven aan het afzwakkende La Niña fenomeen. Voorspellers verwachten koudere temperaturen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië in oktober. Daarentegen wordt verwacht dat Zuidoost-Europa en Zuid-Spanje relatief warm zullen blijven. Athene, dat in de zomer te kampen had met extreme hitte en bosbranden, zou aan het begin van de maand temperaturen van 32°C kunnen meemaken.

De recente opeenvolging van zachte winters heeft Europa geholpen om de energiecrisis het hoofd te bieden door af te stappen van de afhankelijkheid van Russisch gas. Koudere periodes kunnen de elektriciteitsnetten in de regio echter nog steeds onder druk zetten. La Niña gaat meestal gepaard met lagere Europese temperaturen. Matthew Dross, een meteoroloog bij Maxar Technologies Inc., verklaarde dat hoewel dit seizoen naar verwachting warmer zal zijn dan zowel de 10- als de 30-jaarsnorm, het nog steeds kouder zal zijn dan vorig jaar.

La Niña

Er is een kans van 83 procent dat La Niña, gekenmerkt door afkoeling in de Stille Oceaan, zich zal ontwikkelen tussen november en januari. Dit volgt op een eerdere waarschijnlijkheid van 74 procent. Het Amerikaanse klimaatvoorspellingscentrum benadrukte deze trend vorige maand. La Niña leidt vaak tot droogte in Californië, Brazilië en Argentinië, terwijl het regenval bevordert in Indonesië en Australië. Het brengt ook koeler weer naar Europa.

Andrew Pedrini, een meteoroloog bij Atmospheric G2, zei dat er voor de winter een zwakke tot matige La Niña wordt verwacht, die koudere temperaturen in West-Europa voorspelt. Dit zou kunnen resulteren in enkele koudere perioden in november en december. Hij wees er ook op dat relatief koele temperaturen en bovengemiddelde neerslag kunnen leiden tot meer sneeuwval in delen van het continent, mogelijk met een herhaling van de storm Boris van vorige maand, die 1,5 meter sneeuw deponeerde in de Oostenrijkse Alpen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.