De houding van de Amerikaanse overheid ten opzichte van op privacy gerichte digitale munteenheden leidt tot bezorgdheid over financiële privacy


Key takeaways

  • Het creëren van een digitale retailvaluta van de centrale bank (CBDC) die zowel identiteits- als transactiegegevens beveiligt, is technisch haalbaar.
  • De huidige houding van de Amerikaanse overheid suggereert echter dat het onwaarschijnlijk is dat ze een privacy-gerichte CBDC zal aannemen vanwege bestaande toezichtpraktijken.
  • Een robuust systeem van financiële privacy is essentieel voor een vrije samenleving en zou prioriteit moeten krijgen boven het implementeren van een CBDC voor de detailhandel.

De ontwikkeling van privacygerichte digitale valuta

De ontwikkeling van digitale munteenheden die prioriteit geven aan de privacy van gebruikers is aanzienlijk gevorderd. Technisch gezien is het mogelijk om een CBDC te ontwikkelen die zowel identiteits- als transactiegegevens beschermt. De politieke haalbaarheid in de VS vormt een belangrijke hindernis.

Houding van de overheid ten opzichte van CBDC’s

De huidige houding van de Amerikaanse overheid suggereert dat het onwaarschijnlijk is dat ze een privacy-gerichte CBDC zal aannemen. In plaats daarvan duiden de bestaande surveillancepraktijken van de overheid op een sterke neiging om haar controlecapaciteiten uit te breiden door middel van een CBDC. Het handhaven van een privé-bankiersysteem als firewall tussen overheidstoegang en onze transactiegegevens is daarom cruciaal.

De toezichtspraktijken van de overheid

Momenteel vertrouwt de overheid op het private banksysteem om klanttransacties te monitoren. Banken zijn verplicht om verdachte activiteiten en valutatransacties van meer dan 10.000 dollar te melden. Hoewel deze meldingsdrempels in 1972 aanvankelijk op 10.000 dollar werden gesteld, heeft de inflatie de werkelijke waarde ervan aanzienlijk uitgehold.

Reactie van de overheid op cryptocurrencies

De reactie van de overheid op cryptocurrencies is een voorbeeld van deze trend. Hoewel sommige cryptocurrencies een hoge mate van financiële privacy bieden, eist het Financial Crimes Enforcement Network dat cryptocurrency-beurzen zich registreren als geldtransactiekantoren en voldoen aan de vereisten van Know Your Customer.

Het belang van financiële privacy

Gezien deze acties is het redelijk om te verwachten dat een overheid die bereid is om achterdeurtjes te implementeren in berichten-apps, dit ook zou doen met een betalings-app zoals een CBDC.

Amerikanen hebben al beperkte financiële privacy. Het bestaande private banksysteem fungeert als een firewall, zij het imperfect, die onze transactiegegevens beschermt tegen directe toegang door de overheid. Deze firewall is aantoonbaar effectief: toen de belastingdienst in 2016 brede klantgegevens van Coinbase wilde hebben, ging Coinbase met succes in beroep en werd de omvang van de openbaarmaking van gegevens beperkt tot ongeveer 13.000 gebruikers met veel transacties.

Conclusie

Een robuust systeem van financiële privacy is essentieel voor een vrije samenleving, niet enkel in de VS, maar overal ter wereld. Onze handelingen onthullen veel over wie we zijn en vereisen vaak transacties. Om onze vrijheden uit te oefenen, moeten we selectief details over ons leven delen en tegelijkertijd gevoelige informatie beschermen tegen diegenen die er misbruik van zouden maken.

Het implementeren van een CBDC voor de detailhandel zou deze fundamentele principes ondermijnen en uiteindelijk de financiële privacy in de Verenigde Staten verminderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.