NASA’s Curiosity Rover vertoont tekenen van slijtage na jaren van verkenning van Mars


Key takeaways

  • De Curiosity-rover van NASA verkent het Marslandschap al sinds 2012 en dat eist zijn tol.
  • De rechtermiddenwielen van de rover vertonen tekenen van aanzienlijke slijtage, op foto’s van de “hand lens imager” is de gehavende staat te zien.
  • Ondanks deze slijtage blijft de rover operationeel en heeft onlangs gebieden verkend zoals Gedis Vallis, Sheep Creek, Cloud Canyon, Moonlight Lake en Angora Mountain.

Sinds de landing in 2012 heeft NASA’s Curiosity rover het Martiaanse landschap nauwgezet verkend, op zoek naar bewijs dat de planeet ooit microbieel leven heeft gekend. Nu onthullen beelden de tol die deze verkenning heeft geëist van de rover zelf.

Ashley Stroupe, een mission operations engineer bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory, benadrukte de veerkracht van de rover door te zeggen dat hij “nog steeds goed stand houdt ondanks de ergste mishandelingen van Mars”. Om haar punt te illustreren deelde ze beelden van de “hand lens imager” van de rover, waarop de gehavende staat van een van de middelste wielen te zien is.

De verkenningen en ontdekkingen van de Rover

Deze beelden, die deel uitmaken van NASA’s routinecontroles van de wielen van de rover, bieden een kijkje in het ruige Martiaanse terrein en de impact daarvan op Curiosity’s machines. Eerder dit jaar legde Curiosity een uniek beeld vast: De aarde naast een van de twee manen van Mars, Phobos. Het team van de rover deelde dit verbluffende beeld op X, waarbij het buitengewone uitkijkpunt van de rover werd benadrukt.

Curiosity heeft ongeveer 20 mijl afgelegd over Mars en bevindt zich nu in een gebied dat Gedis Vallis heet. Het primaire doel van de missie is om vast te stellen of Mars ooit omstandigheden heeft gehad die geschikt waren voor microbieel leven, een ontdekking die licht zou kunnen werpen op de mogelijkheid van leven elders in het universum.

Recente ontdekkingen en activiteiten

Onlangs voltooide de rover een gedetailleerd onderzoek van witte stenen in de Sheep Creek regio. Het team onderzocht ook nabijgelegen gebieden zoals Cloud Canyon, Moonlight Lake en Angora Mountain. Volgens atmosfeerwetenschapper Alex Innanen van York University geven deze suggestieve plaatsnamen treffend weer hoe de bleke stenen afsteken tegen het Martiaanse landschap.

De operators van de rover zijn vooral geïnteresseerd in het identificeren van zwavel in deze rotsen, wat doet denken aan een andere zwavelhoudende rots die eerder dit jaar werd ontdekt toen Curiosity deze per ongeluk openbrak met zijn wielen.

Toekomstige ambities en plannen

Mars neemt een belangrijke plaats in in de toekomstige ambities van de mensheid. Technologie- en ruimtevaartondernemer Elon Musk wil in de komende twintig jaar een zelfvoorzienende menselijke kolonie op Mars vestigen. Zijn ambitieuze plan omvat de lancering van vijf Starship-ruimtevaartuigen naar de planeet in de komende twee jaar, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor mogelijke menselijke missies in 2028.

Musk verwoordde zijn visie op X door te stellen dat uiteindelijk “duizenden Starships die naar Mars gaan” een adembenemend spektakel zullen creëren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.