IMF bekritiseerd voor gebrek aan transparantie bij evaluatie economisch beleid China


Key takeaways

  • Het IMF moet een kritischere houding aannemen bij het evalueren van het industriebeleid van China en meer transparantie bieden met betrekking tot financieringstoezeggingen.
  • In de jaarlijkse economische evaluaties van China door het IMF wordt onvoldoende gekeken naar het wisselkoers- en industriebeleid en naar inconsistenties in balansgegevens.
  • Het IMF zou volledige openheid van zaken moeten geven over de externe financieringsverplichtingen van landen als China en meer transparantie moeten bieden over zijn leenprogramma’s.

Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft zijn bezorgdheid geuit over de benadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van het economische beleid en de financieringspraktijken van China. Brent Neiman, adjunct-ondersecretaris voor internationale financiën, verklaarde dat het IMF een kritischere houding moet aannemen bij het evalueren van het industriebeleid van China en meer transparantie moet bieden over de financieringstoezeggingen van China en andere landen die IMF-leningsprogramma’s ondersteunen.

Neiman stelde dat de jaarlijkse economische evaluaties van China door het IMF onvoldoende aandacht besteden aan het wisselkoers- en industriebeleid. Hij wees erop dat het IMF vaak vermijdt om publiekelijk in te gaan op de rol van staatsbanken bij het beheer van de Chinese munt of op inconsistenties tussen de balans van de People’s Bank of China en reservetransacties die worden gerapporteerd in de betalingsbalansgegevens van China.

Zorgen over transparantie

Neiman bekritiseerde ook het gebrek aan transparantie van het IMF met betrekking tot de toezeggingen voor externe financiering die China en andere landen deden om IMF-leningsprogramma’s te ondersteunen. Hij noemde gevallen waarin dergelijke garanties, die werden gegeven voor recente programma’s in Argentinië, Ecuador en Suriname, niet werden gegeven of aanzienlijke vertraging opliepen.

Volledig bekendmaken van toezeggingen

Neiman benadrukte de goedkeuring door het IMF van een programma van 7 miljard dollar (6,32 miljard euro) voor Pakistan, dat financieringswaarborgen bevatte van China, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, maar weigerde specifieke details over deze toezeggingen bekend te maken. Hij uitte verder zijn bezorgdheid over het feit dat de neiging van het IMF tot “beleefdheid” bij het verwijzen naar landen als China als primaire schuldeisers, de stimulans voor schuldeisers om hun financieringsverplichtingen snel na te komen, kan verminderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.