Fortnite Maker Epic Games neemt het op tegen Samsung over downloadproces app


Key takeaways

  • Epic Games beweert dat Samsung opzettelijk het downloadproces van Fortnite op bepaalde mobiele apparaten belemmert.
  • Gebruikers moeten een 21-stappen procedure doorlopen om Fortnite te spelen op nieuwe Samsung producten, waarbij meerdere beveiligingswaarschuwingen en instellingen moeten worden aangepast.
  • Epic Games beweert dat het downloaden van Fortnite op andere Android-telefoons en -tablets slechts 12 stappen omvat.

Epic Games heeft een klacht ingediend tegen Samsung, waarin het beweert dat de techgigant opzettelijk het downloadproces voor zijn populaire videogame Fortnite op bepaalde mobiele apparaten belemmert. Epic beweert dat gebruikers een onnodig ingewikkelde procedure van 21 stappen moeten doorlopen om Fortnite te kunnen spelen op nieuwe Samsung-producten. Dit ingewikkelde proces leidt er volgens Epic toe dat maar liefst 50 procent van de gebruikers afziet van de installatiepoging voordat deze is voltooid.

Epic beweert daarentegen dat het downloaden van Fortnite op andere Android-telefoons en -tablets uit slechts 12 stappen bestaat. Het bedrijf wijst Samsung’s “Auto Blocker” functie, standaard geactiveerd op hun nieuwste apparaten, aan als de belangrijkste boosdoener. Deze functie is ontworpen om kwaadaardige activiteiten tegen te gaan en app-installaties van niet-goedgekeurde bronnen te voorkomen. Epic beweert echter dat Auto Blocker oneerlijk gericht is op Fortnite-downloads en daarmee de concurrentiewetgeving overtreedt.

Ruzie rond de App Store-praktijken van Samsung

Samsung weerlegt deze aantijgingen met klem en zegt dat het de “ongegronde claims” van Epic “krachtig zal bestrijden”. Het bedrijf houdt vol dat gebruikers de optie hebben om Auto Blocker uit te schakelen als ze daarvoor kiezen en benadrukt hun toewijding aan gebruikersveiligheid en gegevensbescherming. Samsung stelt verder dat ze actief de concurrentie op de markt en de keuzevrijheid van de consument bevorderen.

Google mengt zich in het geschil

De kern van het geschil ligt in de distributiemethode van Fortnite. In tegenstelling tot apps die beschikbaar zijn via officiële winkels zoals Google Play of Samsung’s eigen app store, moet Fortnite rechtstreeks worden gedownload van Epic’s eigen platform. Dit veroorzaakt de waarschuwingen van Auto Blocker, ondanks het feit dat Fortnite een legitieme applicatie is die eerder beschikbaar was op Google Play en zelfs werd ondersteund door Samsung via samenwerkingen met in-game wedstrijden en digitale skins.

Google, hoewel niet direct betrokken bij het geschil, woog mee met zijn perspectief. In een verklaring van Dave Kleidermacher, VP Engineering bij Google, wordt bevestigd dat Samsung niet is gevraagd om Auto Blocker te implementeren en wordt benadrukt dat fabrikanten van Android-apparaten de autonomie hebben om hun eigen veiligheidsmaatregelen te ontwerpen. Google benadrukte het belang van gebruikersveiligheid en wees op de risico’s die gepaard gaan met het downloaden van apps van onbetrouwbare bronnen. Ze voerden aan dat de rechtszaak van Epic een verkeerd beeld geeft van de situatie door het af te schilderen als een strijd om toegang tot games, terwijl het in wezen gaat om het beschermen van gebruikers.

Epic’s lopende gevechten tegen technologiebedrijven

Deze rechtszaak markeert een nieuw hoofdstuk in Epic’s voortdurende gevechten tegen grote techbedrijven met betrekking tot app store beleid. Eerder klaagde Epic zowel Google als Apple aan over hun respectievelijke app-winkelpraktijken. Fortnite is weer beschikbaar op iPhones die in de EU zijn geregistreerd na een bevel van Apple om de markt open te stellen, maar blijft ontoegankelijk op iOS-apparaten in het Verenigd Koninkrijk.

Epic CEO Tim Sweeney uitte zijn teleurstelling over het feit dat hij verdere juridische stappen moest ondernemen tegen Samsung en zei dat hij had gehoopt een dergelijke situatie te voorkomen. Hij erkende dat Epic meer geld had kunnen verdienen door deze juridische confrontaties te vermijden, maar benadrukte hun inzet om een gelijk speelveld voor ontwikkelaars te creëren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.