Audi Brussels blijft op z’n honger zitten nadat slechts 1 kandidaat-investeerder zich meldt

De directie van Audi Brussels had kandidaat-overnemers tot maandag de tijd gegeven om zich te melden. Slechts 1 kandidaat liet interesse blijken, maar de vakbonden nemen het voorstel niet serieus.


Key takeaways

  • Een enkele kandidaat heeft schriftelijk laten blijken geïnteresseerd te zijn om in Audi Brussels te investeren.
  • De regeling die de kandidaat voorstelt, wordt door de vakbonden als “bizar” gezien en ook de directie heeft twijfels.
  • De directie van Audi Brussels heeft de geïnteresseerde nu vijf dagen verduidelijkingstijd gegeven. Volgende week komt er uitsluitsel.

In het nieuws: De kandidaat-investeerder wordt door zowel de directie als de vakbonden niet als een volwaardige optie gezien.

  • Op een buitengewone ondernemingsraad dinsdag werd aan de 2.910 werknemers van het failliete Audi Brussels gemeld dat er geen overnemer was gevonden. De directie had kandidaten tot vorige week de tijd gegeven om zich te melden. Daarnaast schreef de directie zelf 26 bedrijven aan in de auto-industrie.
  • Daar kwam slechts een reactie op, een “schriftelijke blijk van interesse”. “Maar dat was geen investeringsbod”, reageert Ronny Liedts, vakbondsafgevaardigde bij ACV-Metea, in De Tijd.  “Er is gezegd: een Belgische investeerder”, vervolgt Liedts tegenover de VRT. “En hij zou 1.500 medewerkers aan boord willen houden. In de komende 8 jaar zou er ook een herstructurering moeten komen, waarvan Audi dan de kosten zou moeten dragen. Dat is een bizar verhaal”.
  • Met andere woorden: de vakbonden hebben geen vertrouwen in de kandidatuur van dat ene bedrijf. De directie van Audi Brussels komt tot een soortgelijke conclusie: “Helaas is er op dit moment geen enkele potentiële investeerder die een concept aanbiedt dat de werkgelegenheid op de site op lange termijn veiligstelt”, klinkt het bij woordvoerder Peter D’hoore.

“Lijkt bijna einde verhaal te zijn”

Om te volgen: De toekomst van Audi Brussels wordt daardoor wel erg onzeker.

  • De vakbonden reageren teleurgesteld. “Wij blijven op onze honger zitten, en we zullen dit niet pikken. Dit gaat over de toekomst van 3.000 medewerkers”, laat Olivier van Camp van ABVV-BBTK weten. Liedts geeft dezelfde boodschap mee: “Dit is slecht nieuws. Dit lijkt bijna einde verhaal te zijn.”
  • De directie wil de hoop nog niet opgeven en geeft de Belgische kandidaat-investeerder nog vijf dagen de tijd om meer duidelijkheid te geven. Volgende week volgt er een nieuwe buitengewone ondernemingsraad waar vakbonden en werknemers meer duidelijkheid moeten krijgen.
  • Dinsdag zijn de bonden en de directie ook begonnen met overleg rond een sociaal plan. Dat moet de ontslagregeling in goede banen leiden als Audi Brussels volgend jaar effectief moet sluiten. En dat scenario lijkt nu haast onafwendbaar.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.