Fed voorzitter Powell herhaalt geen onmiddellijke noodzaak voor snelle renteverlagingen


Key takeaways

  • De Federal Reserve heeft volgens Jerome Powell geen directe behoefte aan snelle renteverlagingen.
  • Twee verlagingen van een kwart procentpunt zijn de huidige basisverwachting voor het einde van het jaar, zoals voorspeld door beleidsmakers.
  • De financiële markten gaan uit van renteverlagingen van een kwart procentpunt tot medio 2024, maar de beslissingen blijven afhankelijk van de komende gegevens.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, verklaarde onlangs tijdens een conferentie dat de centrale bank geen directe behoefte heeft aan snelle renteverlagingen. Deze bewering volgt op recente economische cijfers die wijzen op aanhoudende groei en consumentenbestedingen, wat het vertrouwen binnen de Fed versterkt.

De toekomst van de rente

Hoewel het Federal Open Market Committee zijn versoepelingscyclus begon met een onverwachte verlaging van een half procentpunt tijdens de vergadering in september, benadrukte Powell dat het comité zich niet haast om de rente snel verder te verlagen. De strategie van de Fed zal bestaan uit zorgvuldig gekalibreerde aanpassingen om een evenwicht te bewaren tussen het beheersen van de inflatie en het behouden van een lage werkloosheid.

Verwachtingen van de markt

Powell erkende de discussies over de mogelijkheid van nog een substantiële renteverlaging vanwege de daling van de inflatie sinds vorig jaar. Hij herhaalde echter dat de huidige basisverwachting twee verlagingen van een kwart procentpunt tegen het einde van het jaar is, zoals beleidsmakers eerder deze maand voorspelden.

Economische indicatoren

De opmerkingen van de Fed-voorzitter werden sterk beïnvloed door positieve economische indicatoren. Recente herzieningen van overheidsrapporten over het bruto binnenlands inkomen (BDI) hebben de groeiprognoses versterkt, wat wijst op een aanhoudend gezond bestedingsniveau. De convergentie van de BDI met de metingen van het BBP heeft de bezorgdheid over potentiële zwakte van de productie verminderd.

Voorspellingen en onvoorziene omstandigheden

De financiële markten gaan steeds meer uit van een renteverlaging van een kwart procentpunt als het waarschijnlijke scenario tot medio 2024. De beslissingen blijven echter afhankelijk van de komende gegevens, waaronder de werkgelegenheidsrapporten van september en oktober.

Vooruitzichten op lange termijn

Powell toonde zich optimistisch over een aanhoudende vertraging van de inflatie, waardoor de Fed na verloop van tijd geleidelijk een neutraler renteniveau kan bereiken. Hij benadrukte de vooruitgang die is geboekt in het beheersen van de inflatie en het minimaliseren van banenverlies, en benadrukte de huidige kracht van de economie en de inzet van de Fed om deze te behouden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.