Mogelijke terugkeer van Trump aan de macht wekt bezorgdheid in heel Europa


Key takeaways

  • Een tweede presidentschap van Trump zou extreemrechtse populistische partijen in heel Europa kunnen versterken.
  • Leiders zoals Viktor Orbán prijzen Trump als een model voor succes en delen zijn onliberale beleid.
  • Een overwinning van Trump zou kunnen leiden tot meer onliberaal beleid op het hele continent.

Europese ambtenaren maken zich steeds meer zorgen over de mogelijke gevolgen van een tweede presidentschap van Trump, meldt Politico. Hoewel velen de economische en veiligheidsrisico’s erkennen die zijn overwinning met zich mee zou brengen, is hun grootste zorg de impact op de Europese politiek.

Er is een groeiend begrip dat een terugkeer van Trump aan de macht extreemrechtse populistische partijen in het hele continent aanzienlijk zou kunnen versterken. Deze partijen, die een onliberaal beleid delen met Trump’s “Make America Great Again” beweging, zien hem als een model voor succes.

De opkomst van de onliberale politiek

Leiders als Viktor Orbán van Hongarije prijzen Trump openlijk en zien hem als een sterke en gerespecteerde figuur. Ook prominenten in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Italië sluiten zich aan bij de retoriek en agenda van Trump. Ze delen zijn nationalistische en anti-immigratie standpunten, scepticisme ten opzichte van internationale instellingen zoals de EU en de NAVO, en de neiging om maatschappelijke problemen aan zondebokken toe te schrijven.

Deze trend is al zichtbaar in verschillende Europese landen waar extreemrechtse partijen coalitieregeringen zijn aangegaan of een sleutelrol spelen in de ondersteuning van centrumrechtse regeringen. Een overwinning van Trump zou hun positie verder kunnen verstevigen, wat mogelijk kan leiden tot meer onliberaal beleid op het hele continent.

Mondiale gevolgen en democratie

Terwijl velen het mogelijke einde betreuren van Amerika’s traditionele wereldwijde leiderschap onder een tweede presidentschap van Trump, zien anderen het als een nieuwe vorm van Amerikaanse invloed. Ongeacht het perspectief hebben de komende Amerikaanse verkiezingen een enorm gewicht voor Europa en de toekomst van de democratie wereldwijd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.