UBS-president bekritiseert Finma over afhandeling instorting Credit Suisse


Key takeaways

  • Kelleher bekritiseerde Finma voor de afhandeling van de ineenstorting van Credit Suisse.
  • UBS had noodplan opgesteld om bank te stabiliseren in geval van crisis.
  • Kelleher sloot de mogelijkheid uit om Zwitserland te verlaten en benadrukte het belang van de Zwitserse identiteit voor de bank.

UBS-president bekritiseert aanpak Finma van instorting Credit Suisse

Colm Kelleher, de voorzitter van UBS, heeft kritiek geuit op de Zwitserse toezichthouder op de financiële markten (Finma) over de manier waarop ze de ineenstorting van Credit Suisse hebben aangepakt. In een interview met “Sonntagsblick,” verklaarde Kelleher dat Finma brieven had gestuurd naar de raad van bestuur van Credit Suisse, waarin ze hun zorgen benadrukten. Hij vond het onacceptabel dat de bank deze waarschuwingen schijnbaar negeerde of bagatelliseerde. Kelleher benadrukte dat toonaangevende toezichthouders wereldwijd potentiële problemen aanpakken lang voordat er overtredingen plaatsvinden, en wees erop dat er al sinds 2015 waarschuwingssignalen waren met betrekking tot Credit Suisse. Desondanks erkende hij dat de verantwoordelijkheid voor het aanpakken van de situatie uiteindelijk bij de raad van bestuur en het management van Credit Suisse lag.

Voorbereidingen voor een potentiële crisis

Toen Kelleher in 2022 bij UBS kwam, vormde hij onmiddellijk een werkgroep om zich voor te bereiden op een mogelijke crisis bij Credit Suisse, omdat hij inzag dat een ongecontroleerde ineenstorting grote financiële gevolgen zou kunnen hebben voor UBS. Hij benadrukte dat Zwitserland een van de strengste regelgevende kaders ter wereld heeft, dat waarschijnlijk nog verder zal worden versterkt. Hij was van mening dat het verhogen van de kapitaalvereisten eerder dient als een geruststellingstactiek dan als een echte oplossing. Kelleher beweerde stellig dat UBS geen bedreiging vormt voor Zwitserland en benadrukte het bestaan van een noodplan om de bank te stabiliseren mocht deze in moeilijkheden komen. Hij verklaarde vol vertrouwen dat UBS over voldoende kapitaal en liquiditeit beschikt om dergelijke crises te doorstaan zonder de belastingbetaler te belasten.

De toekomst van UBS in Zwitserland

Kelleher ging ook in op de toekomst van UBS in Zwitserland en verklaarde ondubbelzinnig dat een vertrek uit Zwitserland uitgesloten is, ondanks de wereldwijde aanwezigheid van UBS. Hij onderstreepte het belang van de Zwitserse identiteit voor de bank. Ter verdediging van mogelijk buitensporige salarissen binnen het bankwezen stelde hij dat concurrerende vergoedingen essentieel zijn om gekwalificeerde specialisten met een diepgaand inzicht in de financiële markten aan te trekken en te behouden. Hoewel hij het prijzenswaardige werk van Sergio Ermotti als voorzitter van Swiss Re erkende, gaf Kelleher toe dat hij de publieke reactie op Ermotti’s UBS-salaris had onderschat. Hij gaf toe dat de kritiek begrijpelijk was, maar benadrukte dat Ermotti’s salaris slechts 10 procent hoger lag dan dat van zijn voorganger, ondanks het feit dat hij een veeleisendere rol kreeg.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.