Goldman Sachs voorspelt dat AI de olieprijzen de komende 10 jaar aanzienlijk zal beïnvloeden


Key takeaways

  • AI zal naar verwachting een bescheiden negatief netto-effect hebben op de olieprijzen in de komende tien jaar.
  • Het positieve effect van AI op het aanbod zal aanzienlijk groter zijn dan het effect op de vraag, wat leidt tot lagere prijzen.
  • Goldman Sachs schat het totale effect op ongeveer 5 dollar per vat over tien jaar.

Goldman Sachs heeft onlangs de potentiële impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de prijzen van ruwe olie over een horizon van tien jaar onderzocht. Hun bevindingen suggereren dat het positieve effect op het aanbod aanzienlijk groter zal zijn dan het effect op de vraag, wat zal leiden tot lagere prijzen.

De snelle vooruitgang van AI veroorzaakt aanzienlijke rimpelingen in verschillende sectoren. Bain & Company voorspelde vorig jaar dat AI binnen vijf tot tien jaar de helft van de game-ontwikkeling voor zijn rekening zou kunnen nemen, vergeleken met minder dan 5 procent op dit moment. McKinsey identificeerde het bankwezen, geavanceerde technologie en biowetenschappen als sectoren die klaar zijn voor grote transformatie als gevolg van AI.

Het antwoord van de olie-industrie

Hoewel het niet direct duidelijk is, wordt de olie-industrie ook beïnvloed door AI. Goldman Sachs constateerde dat AI steeds vaker wordt genoemd op brancheconferenties en in winstgesprekken, zelfs meer dan in andere sectoren.

Wat de vraag betreft, zal de impact van AI naar verwachting relatief bescheiden zijn, met een toename van maximaal 700.000 vaten per dag (vergeleken met een wereldwijde vraag van ongeveer 100 miljoen vaten per dag) in de komende vijf tot tien jaar. Dit vertaalt zich in een prijseffect van 1 dollar tot 2 dollar per vat, voornamelijk als gevolg van een “welvaartseffect”, waarbij AI het mondiale BBP stimuleert en bijgevolg de vraag naar olie doet toenemen.

Het effect aan de aanbodzijde

Vooruitkijkend over tien jaar voorspellen economen van Goldman Sachs dat AI het mondiale BBP cumulatief met 1 procent zal doen toenemen, vergeleken met de schatting van de OESO van 2 procent. Op basis van bepaalde aannames over de elasticiteit van de vraag naar olie in relatie tot de groei van het BBP schat de bank een positief effect tussen 200.000 en 700.000 vaten per dag.

De belangrijkste gevolgen worden verwacht aan de aanbodzijde. Goldman Sachs verwacht dat AI de kosten voor logistiek en boren zal verlagen en de automatisering zal verbeteren. “We schatten dat ongeveer 30 procent van de kosten van een nieuwe schalieput dankzij AI kunnen worden verlaagd, aangezien andere kosten grotendeels worden bepaald door fysieke vereisten (cement, zand, vloeistoffen, enz.) die niet significant kunnen worden gerationaliseerd”, legt Goldman Sachs uit. Dit zou kunnen leiden tot een productiviteitswinst van 25 procent en een potentiële daling van 7 procent in operationele kosten voor putten over een periode van tien jaar.

Andere gevolgen van AI

Naast kostenbesparingen ziet de bank nog andere AI-gerelateerde effecten. Verbeterd voorspellend onderhoud zou productiestilstand tot een minimum kunnen beperken, terwijl de vooruitgang in geologische engineering die door AI mogelijk wordt gemaakt, de exploiteerbare reserves zou kunnen vergroten. Goldman Sachs verwacht dat de efficiëntie van de oliewinning zal toenemen met 8 procent tot 20 procent, wat neerkomt op 10 tot 30 miljoen vaten per dag.

Concluderend schat Goldman Sachs het totale effect over een periode van tien jaar op ongeveer 5 dollar per vat, wat aanzienlijk opweegt tegen het effect van 1 dollar tot 2 dollar op de vraag. “Over het geheel genomen denken we dat AI een bescheiden negatief netto-effect zal hebben op de olieprijzen op de middellange en lange termijn”, concludeert de Amerikaanse bank.

Vooruitzichten op korte termijn

Op de korte termijn heeft Goldman Sachs zijn prognose voor de prijs van ruwe Brent verlaagd naar 70 dollar tot 85 dollar per vat. De internationale benchmark voor olie handelt momenteel aan de onderkant van deze range op 71,78 dollar per vat, na een daling van 7,3 procent sinds het begin van het jaar. Deze daling wordt toegeschreven aan zorgen over de Chinese en Amerikaanse vraag na zwakke economische indicatoren, evenals aan mogelijke productieverhogingen door Saoedi-Arabië.

UBS wees op tegenvallende cijfers uit China en een zwakkere vraag in de Verenigde Staten en India. De Zwitserse bank denkt echter dat Brent de komende maanden boven de 80 dollar per vat zal stijgen vanwege aanbodbeperkingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.