Armoede in Argentinië bereikt recordhoogte door economische crisis


Key takeaways

  • Het armoedecijfer in Argentinië steeg in de eerste helft van het jaar naar bijna 53 procent.
  • De bezuinigingsmaatregelen van president Javier Milei hebben bijgedragen aan een diepe recessie en een inflatie van drie cijfers.
  • Er zijn tekenen dat de economie een keerpunt nadert, met een lichte daling van de armoedecijfers tegen het einde van het tweede kwartaal.

Het armoedeniveau in Argentinië steeg in de eerste helft van het jaar naar bijna 53 procent, meldt CNN. Deze scherpe stijging, die werd onthuld in officiële gegevens die donderdag werden vrijgegeven, benadrukt de onmiddellijke gevolgen van de strenge bezuinigingsmaatregelen van president Javier Milei. Het percentage is aanzienlijk hoger dan de 41,7 procent van eind vorig jaar en meer dan het dubbele van de 26 procent van zeven jaar geleden. Deze cijfers schetsen een grimmig beeld van de voortdurende economische strijd voor gewone Argentijnen, die herhaaldelijk zijn getroffen door de financiële crises die het Zuid-Amerikaanse land teisteren.

De bezuinigingsmaatregelen van Milei, bedoeld om het aanzienlijke begrotingstekort aan te pakken, hebben ongetwijfeld op korte termijn voor ontberingen gezorgd. Het land beleeft momenteel een diepe recessie en de inflatie blijft in de driedubbele cijfers, hoewel er aanwijzingen zijn dat de economische situatie zich stabiliseert. Veel Argentijnen jongleren met drie banen en voelen de gevolgen uit eerste hand.

De economische gevolgen van bezuinigingsmaatregelen

Hoewel Milei’s bezuinigingen lof hebben geoogst van de markten en investeerders voor het stabiliseren van de nationale financiën na jaren van tekorten, hebben ze ook bijgedragen aan de recessie. Er zijn echter tekenen dat de economie een keerpunt nadert.

Het waarnemingscentrum van de Katholieke Universiteit van Argentinië (UCA) schatte dat het armoedecijfer in het eerste kwartaal 55,5 procent bedroeg. In het tweede kwartaal na het cijfer af tot 49,4 procent. Dit resulteerde in een gemiddeld armoedecijfer van 52 procent voor de eerste zes maanden van het jaar. De UCA erkent de aanzienlijke impact van Milei’s beleid aan het begin van het jaar maar merkt een recente verbetering van de situatie op.

Reactie en reacties van de overheid

De Argentijnse regering heeft bezuinigingen doorgevoerd op bepaalde welzijnsprogramma’s en steun voor gaarkeukens, maar houdt vol dat ze cruciale programma’s heeft uitgebreid, zoals de universele kinderbijslag en het voedselkaartprogramma, dat directe hulp biedt aan gezinnen. Presidentieel woordvoerder Manuel Adorni benadrukte tijdens een persconferentie op donderdag dat elk niveau van armoede onaanvaardbaar is en schreef de economische uitdagingen van Argentinië toe aan wanbeheer door vorige regeringen. Hij beweert dat Milei actief werkt aan het aanpakken van het wanbeheer dat door vorige regeringen zijn achtergelaten.

Toekomst

De huidige uitdagingen in Argentinië, waaronder het hoge armoedecijfer, de recessie en de hoge inflatie, worden vergezeld door enkele tekenen van verbetering, wat het moeilijk maakt om de toekomstige situatie nauwkeurig te voorspellen. Of de situatie in Argentinië de komende jaren zal verbeteren, blijft een groot vraagteken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.