EU-lidstaten stemmen voor lagere bescherming wolf vanwege zorgen boeren


Key takeaways

  • EU-lidstaten hebben ervoor gekozen de bescherming van wolven te verminderen.
  • Het voorstel beoogt een verschuiving van “strikte bescherming” naar “eenvoudige bescherming”.
  • Ongeveer 15 staten, waaronder Frankrijk en Duitsland, steunden het voorstel.

Ondanks protesten van milieugroeperingen hebben de lidstaten van de Europese Unie ervoor gekozen om het beschermingsniveau voor wolven te verlagen. Deze stap zal waarschijnlijk tot verontwaardiging leiden bij voorstanders van wolven.

EU-lidstaten stemmen in met voorstel

Op 25 september hebben de EU-lidstaten volgens diplomatieke bronnen een voorstel goedgekeurd om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Het doel is om van “strikte bescherming” over te stappen op “eenvoudige bescherming”, waardoor wolven die in bepaalde gebieden te veel voorkomen, makkelijker kunnen worden verwijderd door middel van jachtquota.

Aanval voor voorstel

Dit voorstel kreeg een gekwalificeerde meerderheid in Brussel tijdens een vergadering van permanente vertegenwoordigers bij de Unie (Coreper), gesteund door ongeveer vijftien staten waaronder Frankrijk en Duitsland, onthulden diplomatieke bronnen.

De beslissing komt overeen met de bezorgdheid van boeren die het samenleven met wolven soms een uitdaging vinden. Dit voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Conventie van Bern voor het behoud van wilde dieren voordat eventuele wijzigingen in de Europese wetgeving kunnen worden aangebracht.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.