UniCredit moet voor overname van Commerzbank wachten op de goedkeuring van de Europese Centrale Bank


Key takeaways

  • De Europese Centrale Bank (ECB) vereist goedkeuring voor aandeelhouders die 10 procent of meer van een onder toezicht staande kredietverstrekker verwerven.
  • UniCredit moet de ECB op de hoogte stellen van haar uiteindelijke plannen en de toezichthouders zullen het voorstel beoordelen op basis van factoren zoals reputatie, financiële gezondheid en het vermogen om aan de toezichteisen te voldoen.
  • De ECB kan de overname steunen als deze goed gestructureerd is, omdat ze grensoverschrijdende fusies binnen de banksector van de eurozone wil.

Als UniCredit zijn belang in Commerzbank wil uitbreiden tot meer dan 10 procent, heeft het goedkeuring nodig van de Europese Centrale Bank (ECB), de toezichthouder op de grote banken in de eurozone.

Goedkeuringsproces

De ECB legt een verplichting tot goedkeuring op aan aandeelhouders die 10 procent of meer van een onder toezicht staande kredietverstrekker verwerven, met extra drempels van 20 procent, 30 procent en 50 procent. Hoewel kopers elk belang kunnen aanvragen, kunnen ze tussentijdse beoordelingen overslaan als ze vooraf zijn goedgekeurd voor een groter belang. UniCredit moet de ECB op de hoogte stellen van haar uiteindelijke plannen. De toezichthouders zullen het voorstel vervolgens beoordelen op basis van factoren zoals de reputatie van de koper, de voorgestelde bestuursleden, de financiële gezondheid en het vermogen van de doelbank om aan de toezichteisen te voldoen.

De financiële positie vanniCredit

Hoewel de criteria enige flexibiliteit toestaan, moet de ECB uiteindelijk bepalen of UniCredit zich een overname van Commerzbank kan veroorloven met behoud van financiële soliditeit en of de gecombineerde entiteit sterker zou zijn. Op dit moment heeft UniCredit een sterke financiële positie met ruim voldoende contanten en een solide winstgevendheid. De bank heeft dan ook een common equity tier 1 (CET1) kapitaalratio van 16,2 procent. Dat wil zeggen dat het kapitaal van Unicredit genoeg opweegt tegenover risicovolle investeringen. Het percentage ligt boven het streefbereik ondanks genereuze dividenden en programma’s voor aandeleninkoop.

De steun van de ECB voor grensoverschrijdende fusies

Op basis van bepaalde indicatoren kan de ECB deze overname steunen als deze op de juiste manier wordt gestructureerd. De ECB heeft herhaaldelijk haar wens geuit voor grensoverschrijdende fusies binnen de banksector van de eurozone om inefficiënties en hoge kosten aan te pakken. Daarnaast erkennen ze dat banken in de eurozone achterblijven bij hun grotere Amerikaanse tegenhangers.

Regelgeving

ECB-president Christine Lagarde benadrukte onlangs het potentieel van grensoverschrijdende fusies, terwijl Joachim Nagel, hoofd van de Bundesbank, de noodzaak benadrukte van sterke en robuuste banken die toekomstige bedrijfsactiviteiten kunnen ondersteunen. Hij benadrukte ook het belang van een concurrerende instelling als resultaat van elke fusie.

Tijdlijn en besluitvorming

Het goedkeuringsproces van de ECB neemt doorgaans 60 dagen in beslag, mogelijk te verlengen met nog eens 30 dagen. Dit lange proces suggereert dat een besluit waarschijnlijk niet snel wordt genomen. De uiteindelijke goedkeuring ligt bij de raad van toezicht van de ECB, die alle leden van de eurozone vertegenwoordigt, en de Raad van Bestuur zal het voorstel ook beoordelen tijdens een niet-bezwaarprocedure.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.