Oekraïense oorlog: Zelensky benadrukt noodzaak van steun westerse geallieerden


Key takeaways

  • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky benadrukte het belang van onwrikbare steun van westerse bondgenoten in de voortdurende oorlog tegen Rusland.
  • Als alle precisiewapens worden gebruikt om het Oekraïense grondgebied te verdedigen en de partners voldoende ondersteuning bieden, inclusief toestemming voor het gebruik ervan, zou het verloop van de oorlog de veiligheid van Oekraïne aanzienlijk ten goede komen.
  • Zelensky heeft consequent een beroep gedaan op de westerse bondgenoten van Oekraïne, met name de Verenigde Staten, voor meer militaire hulp om de Russische opmars in de regio Donetsk tegen te gaan.

De uitkomst van de oorlog in Oekraïne hangt volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky af van de onwrikbare steun van zijn westerse bondgenoten. In zijn nachtelijke toespraak sprak Zelensky zijn dank uit aan het leger voor een succesvolle aanval op een Russisch arsenaal, hoewel de precieze locatie nog niet bekend is gemaakt. Hij benadrukte het belang van zijn komende ontmoetingen in de Verenigde Staten en zei dat deze cruciaal zijn voor het veiligstellen van de noodzakelijke defensieve capaciteit voor Oekraïne.

De Oekraïense president benadrukt het belang van steun van westerse bondgenoten

Zelensky onderstreepte dat als alle precisiewapens gericht zouden zijn op de verdediging van het Oekraïense grondgebied en de partners voldoende ondersteuning zouden bieden, inclusief toestemming voor het gebruik ervan, het verloop van de oorlog en de veiligheid van Oekraïne aanzienlijk ten goede zou komen. Hij legde een direct verband tussen de duur van het conflict en de vastberadenheid van de westerse bondgenoten en stelde dat hun inzet gelijk moest zijn aan de inspanningen van Oekraïne voor verdediging, onafhankelijkheid en overwinning.

Oekraïne zoekt meer militaire hulp van westerse bondgenoten

Zelensky heeft consequent een beroep gedaan op de westerse bondgenoten van Oekraïne, met name de Verenigde Staten, voor meer militaire hulp om de geleidelijke Russische opmars in de Donetsk regio tegen te gaan. Daarnaast wil Kiev toestemming om westerse wapens te gebruiken tegen doelen in Rusland, met als doel de aanvallen van Moskou op de Oekraïense infrastructuur, waaronder energiefaciliteiten, te voorkomen.

Nachtelijke aanvallen gericht op Russische munitiedepots

Oekraïense functionarissen hebben vannacht aanvallen bevestigd op twee Russische munitiedepots – een in de regio Krasnodar in het zuiden van Rusland en de andere in de regio Tver in het westen. Het komende programma van Zelensky omvat deelname aan zittingen van de VN-Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering. Hij heeft ook ontmoetingen geregeld met de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris, die ook in de race is voor de Democratische presidentsverkiezing. Zelensky heeft de wens geuit om Donald Trump, zijn Republikeinse tegenhanger, te ontmoeten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.