Goud bereikt nieuw historisch hoogtepunt: voorspellingen van experts en markttrends


Key takeaways

  • Goud bereikt een nieuw historisch hoogtepunt van 2.600 dollar per ounce.
  • Experts suggereren dat goud een “buy the rumour, sell the news” scenario zou kunnen hebben te midden van renteverlagingen.
  • Analisten voorspellen een hernieuwd prijsmomentum nu beleggers zich opnieuw richten op mogelijke verdere renteverlagingen op korte termijn.

De goudprijs bereikte vrijdag een nieuw historisch hoogtepunt en overschreed voor het eerst 2.600 dollar per ons. Vrijdagavond sloten de december futures af op 2.647,10 dollar per ons. De spotprijs eindigde op 2.621,40 dollar per ons.

Deze stijging komt tegen een achtergrond van sterke marktprestaties, waarbij goud dit jaar 26,1 procent beter presteerde dan de belangrijkste wereldwijde indices. Ondanks een verwachte verlaging van de rente door de Federal Reserve, reageerde goud in eerste instantie mild. Experts suggereren dat deze gematigde reactie een “buy the rumour, sell the news” scenario zou kunnen weerspiegelen. Analisten voorspellen echter een hernieuwd prijsmomentum wanneer beleggers zich opnieuw richten op het potentieel voor verdere renteverlagingen op korte termijn.

Factoren achter de recente stijgingen van goud

De recente stijgingen van goud worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder toegenomen aankopen door centrale banken zoals de People’s Bank of China en een robuuste fysieke vraag. Chinese huishoudens hebben steeds meer geïnvesteerd in goud, vooral nu hun vastgoed- en aandelenmarkten een neergang doormaken. Bovendien hebben de verwachtingen van renteverlagingen door grote centrale banken de opwaartse trend van goud aangewakkerd. Historisch gezien stimuleren lagere rentetarieven de vraag naar goud, omdat het metaal aantrekkelijker wordt in vergelijking met activa zoals aandelen en obligaties die inkomsten genereren.

Verwachtingen van de markt voor goud

Dalende rentetarieven verzwakken ook de Amerikaanse dollar, waardoor goud aantrekkelijker wordt voor beleggers die andere valuta dan de dollar aanhouden. Dit positieve effect versterkt de allure van goud op de wereldmarkt. Met deze factoren in het spel geloven veel analisten dat goud een aanzienlijk potentieel heeft voor aanhoudende groei, waarbij sommigen voorspellen dat het in 2025 3.000 dollar per ons kan bereiken. Citigroup voorspelde dit niveau binnen zes tot achttien maanden, met een verwijzing naar de sterke fysieke vraag en de aantrekkingskracht als veilige haven tijdens geopolitieke onzekerheden. Bank of America deelt een vergelijkbare verwachting en verwacht dat de prijs volgend jaar 3.000 dollar zal bereiken, gedreven door aankopen door centrale banken, Chinese investeringen en verwachte renteverlagingen in de VS.

Verschillende voorspellingen onder analisten

Hoewel niet alle analisten even bullish zijn, voorspelt UBS een goudprijs van 2.700 dollar per ons tegen medio 2025, daarbij verwijzend naar aanhoudende geopolitieke spanningen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Ondanks de uiteenlopende voorspellingen, suggereert het overheersende sentiment dat het opwaartse momentum van goud in de nabije toekomst waarschijnlijk zal aanhouden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.