Spanningen tussen NAVO en Rusland nemen toe: Russisch minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor potentieel conflict over Arctisch gebied


Key takeaways

  • Volgens Sergey Lavrov voert de NAVO de militaire oefeningen in het Noordpoolgebied op.
  • Rusland is bereid zijn belangen militair, politiek en door technologische vooruitgang te verdedigen.
  • Het Noordpoolgebied behoort niet alleen tot het domein van de NAVO, ook landen buiten het Noordpoolgebied, zoals China en India, hebben er belangen.

Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde dat de NAVO de militaire oefeningen in het Noordpoolgebied opvoert, wat duidt op een mogelijk conflict. Hij benadrukte dat Rusland bereid is zijn belangen militair, politiek en door technologische vooruitgang te verdedigen.

De opmerkingen van Lavrov maken deel uit van een patroon van escalerende uitspraken van het Kremlin, dat de afgelopen jaren herhaaldelijk heeft gedreigd met een kernoorlog tegen de NAVO en haar bondgenoten. Het Noordpoolgebied omvat het grondgebied van acht landen: Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Canada, de Verenigde Staten, IJsland en Rusland. Hoewel alle landen behalve Rusland lid zijn van de NAVO, beweerde Lavrov dat het Noordpoolgebied niet alleen tot het domein van de NAVO behoort. Hij benadrukte dat landen buiten het Noordpoolgebied, zoals China en India, ook belangen hebben in de regio.

Spanningen escaleren

Vorig jaar waarschuwde een hooggeplaatste Russische diplomaat dat Finland het meest kwetsbaar zou zijn als er oorlog zou uitbreken tussen de NAVO en Rusland. In februari schortte Rusland zijn bijdragen aan de Arctische Raad, een intergouvernementeel forum voor Arctische landen, op nadat andere leden de deelname van Moskou boycotten na zijn invasie in Oekraïne. Desondanks is de samenwerking binnen de raad weer enigszins hervat.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.