China’s zuiveldilemma: overaanbod en stagnerende vraag


Key takeaways

  • Dalende geboortecijfers en een vertragende economie hebben geleid tot een overaanbod van melk in China.
  • De melkconsumptie is gedaald, terwijl de productie is gestegen, waardoor de prijzen zijn gedaald tot onder de gemiddelde productiekosten.
  • Het overaanbod van melk heeft gevolgen gehad voor de import en export van zuivelproducten, waardoor de importvolumes in 2024 mogelijk met 12 procent zijn gedaald.

Overaanbod en stagnerende vraag

De zuivelsector in China kampt met een overaanbod aan melk door een samenloop van factoren, waaronder dalende geboortecijfers en een vertragende economie. Dit overaanbod heeft kleinere melkveebedrijven gedwongen hun activiteiten te staken en zet ’s werelds grootste importeur van zuivelproducten onder druk.

Deze situatie staat in schril contrast met de oorspronkelijke bedoelingen van Beijing in 2018. De regering wilde de zelfvoorzienendheid van China op voedselgebied vergroten door de uitbreiding van melkveebedrijven aan te moedigen en een grotere melkconsumptie te stimuleren. Economische tegenwind, in combinatie met een vergrijzende bevolking, heeft echter geleid tot een lagere vraag naar zuivelproducten.

Onevenwicht in melkconsumptie en productie

De Chinese melkconsumptie is gedaald van 14,4 kg per hoofd van de bevolking in 2021 naar 12,4 kg in 2022. Tegelijkertijd is de melkproductie vorig jaar gestegen tot bijna 42 miljoen ton, waarmee het streefcijfer van de regering van 41 miljoen ton voor 2025 is overschreden.

Door het overaanbod zijn de melkprijzen gedaald tot onder de gemiddelde productiekosten, waardoor veel melkveebedrijven financiële verliezen hebben geleden. Om deze verliezen te beperken, hebben sommige boerderijen hun toevlucht genomen tot de verkoop van hun vee voor de productie van rundvlees, waardoor de toch al verzadigde markt nog verder verslechtert. Een prominent voorbeeld is Modern Dairy, een bedrijf dat een aanzienlijke inkrimping van de veestapel en een aanzienlijk nettoverlies in de eerste helft van 2024 meldde.

Invloed op import en export

Het melkoverschot heeft ook gevolgen gehad voor de zuivelimport van China. De import van grote leveranciers zoals Nieuw-Zeeland, Nederland en Duitsland is aanzienlijk gedaald. Deze trend zal zich naar verwachting voortzetten, met een mogelijke daling van 12 procent in 2024 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Uitdagingen voor de Chinese zuivelindustrie

De uitdagingen waar de Chinese zuivelindustrie voor staat, komen voort uit een combinatie van factoren. De daling van het aantal geboortes heeft geleid tot een verminderde vraag naar zuigelingenvoeding, een belangrijk segment van de markt. Pogingen van de overheid om Chinese consumenten aan te moedigen om over te stappen op het consumeren van zuivelproducten met een hogere waarde, zoals kaas en boter, hebben ook weinig succes gehad vanwege de strengere consumentenvoorschriften.

In een poging om het overschot te beheersen, zetten Chinese producenten rauwe melk om in poeder, wat tot een aanzienlijke voorraad leidt. China probeert vollemelkpoeder te exporteren, maar zijn reputatie na het vervalsingsschandaal van 2008 blijft zijn inspanningen hinderen. Ondanks overheidsinitiatieven om de voedselveiligheid en het consumentenvertrouwen te verbeteren, geven veel Chinese consumenten nog steeds de voorkeur aan buitenlandse merken.

Een onzekere toekomst voor de Chinese zuivelindustrie

De toekomst van de Chinese zuivelindustrie blijft onzeker. Ondanks de uitdagingen zien sommige internationale leveranciers groeipotentieel op de lange termijn, vooral in de kaasmarkt. Het aanpakken van de kernproblemen van overproductie en stagnerende vraag zal echter cruciaal zijn voor de duurzaamheid van de sector.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.