Biden spreekt vertrouwen uit in renteverlagingen Fed temidden van aanhoudende economische ontwikkelingen


Key takeaways

  • President Biden sprak het vertrouwen uit dat de rente verder zal dalen, wat goed is voor het land.
  • De recente renteverlaging met een half procentpunt door de Federal Reserve wordt gezien als positief nieuws voor consumenten.
  • Er is meer werk nodig om de inflatie te bestrijden, ondanks de vooruitgang die is geboekt om de inflatie dichter bij het streefpercentage van de Fed te brengen.

Financiële lasten verlichten

President Biden sprak zijn vertrouwen uit dat de Federal Reserve de rente zal blijven verlagen en zei dat deze trend gunstig is voor het land. Hij benadrukte de voortdurende inspanningen van zijn regering om de financiële lasten voor Amerikaanse burgers te verlichten tijdens een toespraak voor de Economic Club of Washington.

Economische beleidsinitiatieven

Biden benadrukte de vooruitgang die is geboekt in de strijd tegen de inflatie en merkte op dat de inflatie dichter bij het streefcijfer van 2 procent van de Fed is gekomen. Hij prees de recente renteverlaging van de Fed met een half procentpunt als positief nieuws voor consumenten. Ondanks deze vooruitgang erkende Biden dat er nog veel werk verzet moet worden.

Publieke opinie

Economisch beleid gericht op het stimuleren van de binnenlandse productie, het investeren in schone energie en het beheersen van de kosten van medicijnen hebben bijgedragen aan banengroei en loonstijgingen, volgens Witte Huis stafchef Jeff Zients. Hoewel dit beleid de verwachte recessie-effecten van inflatie heeft verzacht, blijft de publieke bezorgdheid over de economie bestaan.

Vergelijke economische prestaties

Opiniepeilingen tonen aan dat Amerikanen zich nog steeds grote zorgen maken over de economische omstandigheden en de inflatie. Vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump staan in de peilingen voor de verkiezingen in november vrijwel gelijk. Een recente peiling van Reuters/Ipsos gaf aan dat kiezers Trump beter in staat achten om de inflatie aan te pakken dan Harris.

Monetair beleid en economische vooruitzichten

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, benadrukte de robuuste staat van de economie en erkende dat een verzwakking van de banenmarkt moet worden voorkomen. Desondanks staat het werkloosheidscijfer momenteel op 4,2 procent, hoger dan het niveau voordat de agressieve renteverhogingscampagne van de Fed in maart 2022 begon.

Overheid en economische analyse

Lael Brainard, directeur van de Nationale Economische Raad, onderstreepte het belang van de renteverlaging door de Fed als een duidelijke indicatie van de verminderde inflatie, die nu op het niveau van vóór de pandemie is. Ze wees erop dat de recente verlagingen van de hypotheekrente de gemiddelde huizenkoper al 5.000 dollar per jaar besparen, en dat verdere besparingen worden verwacht naarmate de rente verder daalt. Brainard benadrukte echter de noodzaak van voortdurende inspanningen om de huisvestingskosten en de betaalbaarheid van kinderopvang aan te pakken.

Globale vooruitzichten

Het Witte Huis voorziet geen substantiële risico’s voor de bredere economische vooruitzichten, maar houdt de escalerende spanningen in het Midden-Oosten actief in de gaten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.