CBDC-momentum: 134 landen verkennen digitale valuta


Key takeaways

  • 134 landen onderzoeken digitale versies van hun munteenheden, waarbij 98 procent van de wereldeconomie betrokken is.
  • De helft van deze landen heeft vooruitgang geboekt en opmerkelijke landen als China, de Bahama’s en Nigeria hebben het gebruik van CBDC’s (Central Bank Digital Currency) zien toenemen.
  • De Bahama’s, Jamaica en Nigeria hebben een groei doorgemaakt in het CBDC-gebruik. China’s e-CNY prototype heeft een verviervoudiging in transacties gezien.

Het gebruik van digitale valuta door centrale banken neemt wereldwijd gestaag toe. 134 landen, die 98 procent van de wereldeconomie omvatten, onderzoeken momenteel digitale versies van hun valuta. Opvallend is dat ongeveer de helft van deze landen al ver gevorderd is met hun inspanningen. Toonaangevende landen als China, de Bahama’s en Nigeria hebben het gebruik van CBDC’s (Central Bank Digital Currency) zien toenemen.

De wijdverspreide invoering van CBDC’s

De wijdverspreide invoering van CBDC’s wordt gedreven door de afname van het gebruik van contant geld en de dreiging die bepaalde landen voelen door gedecentraliseerde digitale activa zoals Bitcoin en grote technologiebedrijven. Het onderzoek van de Atlantic Council laat zien dat alle landen van de G20 zich nu bezighouden met het verkennen van CBDC’s, met 44 landen die momenteel proefdraaien met deze digitale valuta, tegenover 36 een jaar geleden.

CBDC adoptie en groei

Van de landen die al CBDC’s hebben gelanceerd, hebben de Bahama’s, Jamaica en Nigeria een opmerkelijke groei in het gebruik doorgemaakt. China, dat het grootste CBDC proefprogramma ter wereld heeft, heeft een verviervoudiging van het aantal transacties met zijn e-CNY prototype gezien.

Zorgen en voorzichtige aanpak

Ondanks deze vooruitgang blijven sommige landen zoals de Verenigde Staten voorzichtig met CBDC’s, omdat ze zich zorgen maken over privacy en veiligheid. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de directe uitgifte van een CBDC voor de detailhandel verboden, maar de discussies over de haalbaarheid ervan gaan door.

Recente ontwikkelingen en groei in grootzakelijke CBDC-projecten

Sinds het uitbreken van het conflict in Oekraïne en de daaropvolgende sancties opgelegd door de G7-landen, hebben ‘wholesale’ CBDC-projecten een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het mBridge platform, dat CBDC’s uit meerdere landen met elkaar verbindt, is het snelst groeiende in deze categorie. Het Russische proefproject met digitale roebels wordt geaccepteerd op een beperkt aantal locaties, zoals de metro van Moskou en bepaalde tankstations.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.