NAVO-chef steunt plannen Oekraïense langeafstandsraketten, maar lidstaten moeten beslissen


Key takeaways

  • Aftredend NAVO-hoofd Jens Stoltenberg steunt discussies over het gebruik van langeafstandsraketten door Oekraïne.
  • De uiteindelijke beslissing om Oekraïne te voorzien van langeafstandsraketten ligt bij de individuele NAVO-lidstaten.
  • Sommige Amerikaanse functionarissen twijfelen aan de significante gevolgen van het leveren van dergelijke wapens.

Het aftredende hoofd van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft zijn steun uitgesproken voor discussies over het mogelijke gebruik van langeafstandsraketten door Oekraïne om Russisch grondgebied te treffen. Hij benadrukte echter dat individuele lidstaten zelf moeten bepalen of zo’n actie gepast is. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft herhaaldelijk gepleit voor de levering van langeafstandsraketten aan Oekraïne om de offensieve capaciteiten van Rusland in te perken.

Recente gesprekken tussen de Britse premier Keir Starmer en de Amerikaanse president Joe Biden gingen over de haalbaarheid van het leveren van langeafstandsraketten aan Oekraïne. Ondanks deze gesprekken zijn er geen concrete beslissingen aangekondigd. Stoltenberg bevestigde dat de uiteindelijke beslissingen bij de individuele NAVO-leden liggen, en erkende dat hun beleid uiteenloopt.

Amerikaanse functionarissen zetten vraagtekens bij de impact

Sommige Amerikaanse functionarissen betwijfelen de significante impact die het leveren van langeafstandsraketten zou hebben op het conflict. De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd dat het toestaan van Oekraïense aanvallen met raketten van westerse makelij zou neerkomen op een directe confrontatie tussen het Westen en Rusland.

Risico’s verbonden aan het conflict

Stoltenberg erkende de inherente risico’s van het conflict, maar bleef erbij dat de grootste dreiging ligt in de mogelijke overwinning van Poetin in Oekraïne.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.