Overheid haalt na vijf dagen ruim 400 miljoen euro op met de staatsbons


Key takeaways

  • Na vijf dagen kon de overheid al 403,7 miljoen euro ophalen met de staatsbons.
  • De eenjarige formule is het populairst. Via die weg hebben de Belgen bijna 385 miljoen euro uitgeleend aan de staat.

De Belgische spaarders hebben tijdens de eerste vijf dagen van de intekenperiode van de staatsbons meer dan 400 miljoen euro uitgeleend aan de overheid.

In het nieuws: Vijf dagen na de opening van de inschrijvingen werd voor 403,7 miljoen euro ingeschreven op de nieuwe staatsbons. Dat meldt het Agentschap van de Schuld.

  • De Belgen hebben intussen 385 miljoen euro belegd in de eenjarige staatsbon. Zij krijgen daarvoor een vergoeding van 2,75 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30%) blijft er netto 1,925 procent over.
  • Tot nu toe kon het Agentschap van de Schuld 18,7 miljoen euro lenen bij de Belgische bevolking via de tienjarige staatsbon. Wie zijn geld voor een decennium toevertrouwt aan de overheid ontvangt een brutocoupon van 2,8 procent, oftewel 1,96 procent netto.
  • De staatsbonbeleggers hebben 153,1 miljoen euro uitgeleend aan de staat via de banken. De rest van de inschrijvingen, voor een totaalbedrag van zo’n 250,5 miljoen euro, verliep via het Grootboek van het Federaal Agentschap.

Vergeet niet: Het is nog steeds mogelijk om te beleggen in de staatsbons.

  • De intekenperiode loopt tot en met 12 september voor inschrijvingen via de Dienst van het Grootboeken. De deadline wordt opgeschoven tot 13 september voor wie aanklopt bij een van de deelnemende banken.

Geen 4 miljard euro

Opgemerkt: De overheid zal niet het gewenste bedrag ophalen.

  • Het Agentschap van de Schuld probeert met de staatslening 4 miljard euro, oftewel 15 procent van de 22 miljard euro die de Belgen vorig jaar hebben toevertrouwd aan de overheid, op te halen.
  • Deze keer krijgt de overheid immers meer concurrentie dan bij de uitgifte in september 2023.
    • ING en Belfius brengen bijvoorbeeld momenteel eenjarige termijnrekeningen met een brutorente van 3,8 procent aan de man. Dat is 1,05 procentpunt meer dan wat de staatsbon met dezelfde looptijd opbrengt. In beide gevallen moet je 30 procent van de kapitaalopbrengsten afstaan aan de fiscus.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.