Vakbonden en werkgevers sturen brief naar Bart De Wever: “Gele hesjes vermijden”

De verschillende vakbonden en werkgevers in België hebben zich verenigd in een brief die ze naar formateur Bart De Wever (N-VA) stuurden. Daarin meldden ze, net zoals afgelopen zomer, dat ze te weinig bij het politiek overleg en de formatie betrokken worden.

In het nieuws: De vakbonden en werkgevers willen opnieuw dat er meer naar hen geluisterd wordt.

  • De Wever kreeg een brief op de deurmat van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), waar de verschillende sociale partners in zetelen. De Tijd kon de brief inkijken. De krant merkt op dat de thema’s klimaattransitie, vergrijzing, technologische verandering en geopolitieke onzekerheid aan bod komen. Volgens de CRB heeft de organisatie technische kennis over die thema’s. De organisatie deed al eerder aanbevelingen die vakbonden en werkgevers mee ondersteunen. De vraag van de CRB is duidelijk: houd ook rekening met ons.
  • Want, zo redeneert de CRB, de opgesomde thema’s zijn zo complex dat een brede eensgezindheid nodig is. Zonder breed draagvlak “riskeer je tegenreacties zoals de gele hesjes”, denkt Luc Denayer, secretaris van de CRB, in De Tijd. Om dat te vermijden moet men beginnen met een gesprek tussen de Arizona-partijen en vertegenwoordiging van vakbonden en werkgevers.
  • Dat er te weinig geluisterd zou worden naar het werkveld is een vrees die al langer leeft, met name bij de vakbonden. Het christelijke ACV zag dat in de gelekte supernota van De Wever arbeidsvoorstellen stonden die volgens de bond de CAO’s tussen vakbonden en werkgevers schonden. Ook Miranda Ulens van het socialistische ABVV maakte tot twee keer toe brandhout van de voorstellen van De Wever. En Pieter Timmermans van het VBO bracht het belang van sociaal overleg naar voren.

Voorstellen en ideeën troef

De details: De CRB wil het grote plaatje in de gaten houden en wil meedenken.

  • De CRB wil niet enkel dat er geluisterd wordt, vakbonden en werkgevers komen in de brief met een aantal concrete voorstellen. Zo wil men inhoudelijk bijdragen aan het nationale energie- en klimaatplan wat de Europese Commissie verwacht. De CRB wil bovendien meedenken aan strategieën voor de NMBS, artificiële intelligentie en e-commerce.
  • Het uiteindelijke doel daarbij is om samen met de onderhandelaars een strategie uit te denken die België vooruit moet helpen. De staatsschuld wegwerken, de koopkracht doen stijgen, de concurrentiekracht doen toenemen en koolstofneutraliteit zijn daarbij belangrijke speerpunten voor de CRB.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.