Binnenkort parelkweek in de opwarmende Middellandse Zee?


Key takeaways

  • Italiaanse oesterkwekers onderzoeken de mogelijkheden voor parelkweek in de opwarmende Middellandse Zee.
  • De ontdekking van de Pinctada radiata, een pareloester die oorspronkelijk uit de Rode Zee komt, heeft hun ambities aangewakkerd.
  • Klimaatverandering zorgt voor een toestroom van warmwatersoorten naar de Middellandse Zee, met potentiële voordelen voor de parelproductie, maar ook meer frequente en intense stormen.

Warme Middellandse Zee geeft aanleiding tot pareldromen

Italiaanse oesterkwekers benutten de ongekende kans die de opwarming van de Middellandse Zee biedt om voor het eerst in Europa parels te kweken. De ontdekking van de Pinctada radiata, een pareloester die oorspronkelijk uit de Rode Zee komt, in de Golf van Poets heeft hun ambities aangewakkerd.

Klimaatverandering en de gevolgen daarvan

De proliferatie van deze oesters, die vaker voorkomen in warmere wateren, is een bewijs van de stijgende temperatuur in de Middellandse Zee. Deze trend wordt sinds de jaren 1970 in de hele regio waargenomen, met opvallende bewegingen naar het noorden in de afgelopen jaren. Wetenschappers schrijven deze instroom van warmwatersoorten toe aan klimaatverandering.

De opwarming van de Middellandse Zee bevordert niet alleen de parelkweek, maar leidt ook tot meer frequente en intense stormen. Onderzoekers suggereren dat de energietoename die gepaard gaat met de opwarming van de zee dergelijke destructieve verschijnselen kan aanwakkeren.

Het potentieel voor parelproductie

Het potentieel voor parelproductie in het Middellandse Zeegebied heeft Italiaanse oesterkwekers gefascineerd. De wereldwijde omzet van de parelteelt wordt geschat op 11 miljard dollar per jaar en Italiaanse boeren willen graag profiteren van deze lucratieve markt. Deskundigen geloven dat de Radiata oester edelstenen kan produceren die doen denken aan de beroemde Japanse Akoya parels

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.