Zara-oprichter Amancio Ortega verhoogt investeringen in duurzame energie naar 693 miljoen euro


Key takeaways

  • Pontegadea heeft vorig jaar 693 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame energie.
  • De investeringen zijn gericht op wind-, zonne- en andere energieprojecten in Spanje en Frankrijk.
  • Deze stap sluit aan bij de milieuduurzaamheidsdoelstellingen van Inditex en de druk van de regelgeving.

De oprichter van Zara, Amancio Ortega, heeft vorig jaar zijn investeringen in duurzame energie aanzienlijk verhoogd door 693 miljoen euro te besteden aan wind-, zonne- en andere energieprojecten in Spanje en Frankrijk. Deze stap is in lijn met de milieuduurzaamheidsdoelstellingen van Inditex en de druk van de regelgeving.

Naast mode en onroerend goed heeft Ortega’s investeringsbedrijf Pontegadea traditioneel de voorkeur gegeven aan investeringen in onroerend goed. Het heeft echter onlangs zijn portefeuille gediversifieerd door de aankoop van logistieke centra, luxe gebouwen, kantoren en winkels in verschillende landen.

Pontegadea’s uitbreidende portefeuille

De investering van Pontegadea in duurzame energie volgt op een reeks overnames van logistieke centra, gebouwen en onroerend goed wereldwijd. De vastgoedportefeuille van het bedrijf heeft meer dan 13 miljard euro en het bedrijf ontvangt ook huurinkomsten uit vastgoed wereldwijd.

Het bedrijf heeft onlangs zijn belangen in energieactiva uitgebreid door minderheidsbelangen te nemen in verschillende Spaanse en Franse wind- en zonneparken via partnerschappen met energiebedrijf Repsol. Daarnaast heeft het een belang van 5 procent in de Spaanse gasnetbeheerder Enagas en zijn eenheid voor hernieuwbare energie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.