Zara-oprichter blijkt naast textielgigant nu ook Europa’s grootste vastgoedtycoon te zijn

Dat 84-jarige Spanjaard Amancio Ortega niet op de lauweren van zijn textielimperium rust, is een understatement. Dinsdag onthulde zijn holding Pontegadea voor het eerst de omvang van Ortega’s wereldwijde vastgoedimperium. Dat is maar liefst 15,2 miljard euro waard.

Met een geschat vermogen van een slordige 55 miljard dollar is Ortega met voorsprong de rijkste Spanjaard. Het levert de man ook de zesde plek op in de miljardairslijst die zakenblad Forbes bijhoudt. Bron van dat gigantische vermogen: de textielgroep Inditex, bekend van merken als Zara, Pull&Bear en Massimo Dutti.

Maar de jongste tijd heeft de coronacrisis lelijk huisgehouden in dat fortuin. Verschillende Inditex-ketens moesten noodgedwongen winkels (definitief) sluiten. Aangezien een groot deel van Ortega’s vermogen in Inditex zit, deelde hij in de klappen en zag hij zowat een vijfde van zijn middelen in rook opgaan.

2,1 miljard euro aan vastgoeddeals in 1 jaar

Nu blijkt echter dat de man al geruime tijd aanzienlijke bedragen heeft geïnvesteerd in vastgoed om zijn portefeuille minder afhankelijk te maken van het wel en wee in de textielindustrie. Uit de cijfers die zijn holding dinsdag publiceerde, blijkt dat Ortega het afgelopen jaar alleen al 2,1 miljard euro in vastgoeddeals pompte. De voorbije jaren investeerde hij ook al een slordige 3 miljard dollar in Amerikaans vastgoed. Inspanningen die hem de grootste vastgoedportefeuille van alle Europese superrijken opleverden.

Daar zitten enkele in het oog springende gebouwen bij. Ortega mag zich eigenaar noemen van het hoogste kantoorgebouw in Miami, het historische Haughwout Building in Manhattan en een hotel in Chicago dat 72,5 miljoen dollar kostte.

Die diversificatie-oefening werpt z’n vruchten af. In 2019 incasseerde Pontegadea 1,6 miljard euro dividenden van Inditex. Ortega controleert via zijn holding een belang van 59,3 procent in die groep. De vastgoedinkomsten waren al goed voor 621 miljoen euro winst.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20