Filipijnen veroordeelt agressieve acties China in Zuid-Chinese Zee

De Filipijnse regering heeft China veroordeeld voor zijn “herhaalde agressieve, onprofessionele en illegale” acties in de Zuid-Chinese Zee, na een reeks botsingen en incidenten in de afgelopen week. De nationale maritieme raad van de Filipijnen beschuldigde Chinese vliegtuigen van het maken van onveilige manoeuvres tegen een burgervliegtuig dat patrouilles uitvoerde boven de Scarborough Shoal en Subi rif. Dit meldt Reuters.

Op zondag blokkeerden Chinese schepen naar verluidt een overheidsvissersvaartuig, ramden het en vuurden waterkanonnen af terwijl het bezig was met een herbevoorradingsmissie voor Filipijnse vissers in de Sabina Shoal. De Maritieme Raad noemde deze acties “alarmerend” en twijfelde aan China’s inzet om de situatie te de-escaleren.

Bij het incident bij Sabina Shoal beschuldigde Manila’s South China Sea Task Force Chinese schepen van het rammen en het gebruik van waterkanonnen tegen een Filipijns vissersvaartuig dat voedsel, brandstof en medicijnen vervoerde voor Filipijnse vissers. De Chinese kustwacht antwoordde dat het Filipijnse vaartuig “herhaalde ernstige waarschuwingen negeerde en opzettelijk hun wetshandhavingsboot naderde en ramde”, wat resulteerde in een aanvaring.

Constructieve dialoog

De Filipijnen voegden eraan toe dat ze diplomatie zullen blijven nastreven bij het oplossen van maritieme kwesties en drongen er bij China op aan om terug te keren naar het pad van de constructieve dialoog. De Filipijnse minister van Defensie Gilberto Teodoro beschreef de acties van China afzonderlijk als “duidelijk illegaal”. Teodoro zei tegen verslaggevers: “We moeten dit soort gedrag van China verwachten omdat dit een strijd is. We moeten klaar zijn om te anticiperen en te wennen aan dit soort acties van China die duidelijk illegaal zijn, zoals we herhaaldelijk hebben gezegd.” 

China claimt soevereiniteit over bijna de hele Zuid-Chinese Zee, inclusief gebieden die worden geclaimd door de Filipijnen, Taiwan, Maleisië, Indonesië, Vietnam en Brunei. Een internationaal arbitragetribunaal oordeelde in 2016 dat de claim van China geen basis had onder het internationaal recht, maar Peking heeft deze beslissing afgewezen.

Filipijnen en verdragsverplichtingen van de VS

Op de vraag of het laatste incident verdragsverplichtingen tussen de Verenigde Staten en de Filipijnen zou veroorzaken, antwoordde Teodoro: “Dat is het paard achter de wagen spannen. Laten we een gewapende aanval afschrikken, dat is het belangrijkste.” De Filipijnen en de Verenigde Staten hebben een wederzijds defensieverdrag, dat Washington heeft gezworen te handhaven in het geval van een gewapende aanval op Filipijnse schepen of soldaten in de Zuid-Chinese Zee 

De Chinese ambassade in Manilla reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. Maandag was een nationale feestdag in de Filipijnen. 

De situatie blijft gespannen en beide partijen beschuldigen elkaar van agressief gedrag. De Filipijnen zijn vastbesloten om diplomatieke stappen te blijven ondernemen, terwijl China zijn aanspraken op de Zuid-Chinese Zee blijft doen gelden.

Key takeaways

• De Filippijnse regering heeft de agressieve acties van China in de Zuid-Chinese Zee veroordeeld.
• Chinese schepen zouden een vissersvaartuig van de regering hebben geblokkeerd, geramd en met waterkanonnen hebben afgevuurd bij de Sabina-zee.
• De Filippijnse minister van Defensie Gilberto Teodoro omschreef de acties van China als “duidelijk illegaal”.
• De Filippijnen zullen diplomatieke stappen blijven ondernemen om maritieme kwesties op te lossen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.