Voorvechters dataprivacy dienen klachten in tegen Europees Parlement

De Oostenrijkse belangengroep NOYB, onder leiding van privacy-activist Max Schrems, heeft bij de EU-privacywaakhond twee klachten ingediend tegen het Europees Parlement. Dat meldt Reuters. De groep beschuldigt het parlement ervan de persoonlijke gegevens van werknemers onvoldoende te beschermen na een datalek in zijn wervingsplatform.

De inbreuk betrof de gegevens van meer dan 8.000 personeelsleden, waaronder paspoorten, strafbladen en huwelijksakten. Ondanks dat het parlement in mei op de hoogte werd gesteld van de inbreuk, is de oorzaak nog steeds niet achterhaald. NOYB vreest dat het gebrek aan verantwoording zal leiden tot meer cyberbeveiligingsincidenten in EU-instellingen.

Volgens gegevensbeschermingsadvocaat Lorea Mendiguren van NOYB komt deze inbreuk na herhaalde cyberbeveiligingsincidenten in EU-instellingen in het afgelopen jaar. Het Europees Parlement is verplicht om te zorgen voor goede beveiligingsmaatregelen, aangezien zijn medewerkers waarschijnlijk doelwitten zijn voor kwaadwillenden. Het lijkt er echter op dat het parlement zich niet houdt aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR).

NOYB stelt dat het parlement zijn verantwoordelijkheid onder de GDPR niet nakomt en dat de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming naleving moet afdwingen. Dit zou kunnen resulteren in een boete.

Twee klachten

De twee klachten die NOYB namens vier werknemers heeft ingediend, zijn bedoeld om de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming ertoe aan te zetten actie te ondernemen tegen het Europees Parlement. De groep eist dat het parlement onmiddellijk stappen onderneemt om de inbreuk ongedaan te maken en toekomstige incidenten te voorkomen.

Het Europees Parlement was in eerste instantie niet beschikbaar voor commentaar.

Belangrijkste punten

• NOYB heeft twee klachten ingediend tegen het Europees Parlement wegens onvoldoende bescherming van persoonsgegevens van medewerkers.
• De inbreuk betrof de gegevens van meer dan 8.000 medewerkers en de oorzaak is nog steeds niet vastgesteld door het parlement.
• NOYB eist dat het parlement onmiddellijk stappen onderneemt om de inbreuk ongedaan te maken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.