‘Big oil’ investeert amper in duurzame energie

De grootste olieproducenten van de wereld investeren amper 3 procent van hun gecombineerde kapitaaluitgaven in hernieuwbare energiebronnen. Dat blijkt uit een studie van het advocatenkantoor CMS Legal Services en marktonderzoeker Capital Economics, gebaseerd op een analyse van de investeringen van vijftien van de grootste oliemaatschappijen ter wereld.

De bedrijven in het onderzoek zijn samen verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde olieproductie.

Europees

Het onderzoek toonde dat de vijftien bedrijven twee jaar geleden gezamenlijk 228 miljard dollar investeringen meldden. Maar tevens bleek dat ze amper 6,6 miljard dollar uitgaven aan hernieuwbare energiebronnen.

Europese ondernemingen toonden de grootste interesse in duurzame investeringen. Zij reserveerden gemiddeld 6,2 procent van hun investeringen voor duurzame projecten. Bedrijven uit de rest van de wereld lieten een gemiddelde score van amper 0,8 procent optekenen.

Met een niveau van 16,7 procent voert de Spaanse groep Repsol de ranglijst aan. Ook de rest van de top vijf bestaat uitsluitend uit Europese ondernemingen. Het Maleisische concern Petronas staat met een score van 3,3 procent op een zesde plaats. Chevron is met een niveau van 1,5 procent op een negende plaats de eerste vertegenwoordiger uit de Verenigde Staten.

Transitie

Het rapport toonde verder dat windenergie en zonnekracht bij de olieproducenten het gros van de duurzame projecten vertegenwoordigen. Deze technologieën namen op het gebied van duurzaamheid immers samen 96 procent van het globale pakket voor hun rekening. Alleen de Amerikaanse groep ConocoPhillips kon geen enkele investering in deze sectoren melden.

De onderzoekers merken nog op dat de duurzame investeringen van de betrokken bedrijven tegen het einde van dit decennium zouden kunnen oplopen tot 209 miljard dollar. Het aandeel van duurzaamheid in het totale pakket investeringen zou daarbij van 2,3 procent naar 5,9 procent oplopen.

‘De producenten van olie en gas begrijpen dat ze hun bedrijfsmodellen moeten transformeren om een meer duurzame toekomst na te streven,’ aldus Munir Hassan, energie-specialist bij CMS Law. ‘Energietransitie domineert momenteel de gesprekken op directieniveau.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.