De opkomst van Makhana, een nieuw soort supervoedsel uit Noord-India

Phool dev Shahni, een boer uit Bihar, oogst al zijn hele leven makhana’s (vossennootjes of lotuszaadjes) van de bodem van vijvers. Ondertussen zijn de zaden enorm populair door hun voedingswaarde, omdat ze veel B-vitamines, proteïnen en vezels bevatten en door sommigen worden aangeprezen als supervoedsel.

De laatste jaren hebben de boeren het kweekproces veranderd en kweken ze makhanas in velden in plaats van in vijvers. Deze verandering heeft het oogsten gemakkelijker en winstgevender gemaakt. Volgens Dr. Manoj Kumar, een senior wetenschapper bij het National Research Centre for Makhana (NRCM), heeft de nieuwe techniek het inkomen van de boeren verdrievoudigd. Dat meldt BBC.

Met behulp van de innovaties die door het NRCM zijn ontwikkeld, is het telen van makhanas nu net zo eenvoudig als elk ander gewas dat op het land wordt verbouwd. Er is slechts een voet water nodig en arbeiders hoeven niet urenlang in diep water te werken. Experimenten met verschillende zaden hebben ook een veerkrachtigere en productievere variëteit opgeleverd.

De opkomst van Makhana landbouw

In 2022 werd 35.224 hectare (87.000 acres) gebruikt voor het kweken van vosnoten, een bijna verdrievoudiging in 10 jaar tijd. Deze groei heeft meer boeren aangetrokken tot de industrie. Dhirendra Kumar, een boer die onlangs is overgestapt op de teelt van makhana, zegt dat de resultaten verbluffend waren en dat hij nu lelies kweekt op 17 hectare land.

De omschakeling heeft ook werkgelegenheid gecreëerd voor vrouwen. Meneer Kumar heeft nu ongeveer 200 lokale vrouwen in dienst die de zaden zaaien. Zijn doel is om zoveel mogelijk boeren werk te bieden zodat ze het boerenbedrijf niet verlaten vanwege de onzekerheid in de landbouw.

Verwerking Makhana

Traditioneel worden de makhana’s, nadat ze geoogst zijn, gewassen, geroosterd en vervolgens geslagen met een hamerachtig gereedschap om ze te laten knallen. Deze methode is echter ruw, onhygiënisch en riskant. Madhubani Makhana, een toonaangevende verwerker van makhana, heeft in samenwerking met NRCM een machine ontwikkeld die de vossenzaden roostert en knalt.

Het bedrijf heeft nu drie machines in gebruik in zijn fabriek in Madhubani, in het noorden van Bihar. Hoewel innovatie in landbouw en verwerking de productie verhoogt, denkt Prasad niet dat dit genoeg zal zijn om de prijzen te laten dalen.

De toekomst van Makhana

Terug op zijn boerderij denkt Dhirendra Kumar dat de teelt van makhana voor verregaande verandering zal zorgen. Het is het begin van innovatie in Bihar als het gaat om het oogsten van vossennoten. Het zal het landschap van de staat veranderen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.