De Vaporfly, de hightech-loopschoen van de Amerikaanse fabrikant Nike, zal toch niet uit de atletiek worden gebannen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. World Athletics, die de regelgeving voor de loopsport bepaalt, neemt vrijdag zijn officiële beslissing over de Vaporfly, maar volgens The Guardian is het duidelijk dat Nike geen sancties hoeft te verwachten.
Nochtans heeft de Vaporfly heel wat controverse opgewekt. In de marathon werd immers zowel bij de mannen als vrouwen het wereldrecord gevestigd door atleten – Eliud Kipchoge en Brigid Kosgei – die met een Vaporfly liepen. Dat had concurrenten aangezet om hun beklag te maken over oneerlijke concurrentie.
Technologische doping
De klachten hadden World Athletics aangezet om een werkgroep samen te stellen om de impact van de Vaporfly te onderzoeken. Die commissie bestond uit atleten, wetenschappers en juristen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Vaporfly de energie-efficiëntie van de lopers verbetert. De schoenzool – bestaande uit schuim en koolstof – zorgt er immers voor dat er bij elke stap minder energie verloren gaat. De Vaporly zou de energie-efficiëntie met minstens 4 procent verbeteren.
Sommige lopers en schoenfabrikanten maakten dan ook gewag van oneerlijke voordelen en technologische doping. Volgens hen moest de schoen dan ook worden verboden.
De werkgroep is volgens de informatie van The Guardian echter tot het besluit gekomen dat een verbod op het gebruik van de Vaporfly niet is aangewezen. De commissie formuleerde aanbeveling dat alle schoenen met geavanceerde technologieën die momenteel op de markt zijn, toegelaten blijven.
Nieuwe technologieën die momenteel nog niet in de competitie worden ingezet, zouden daarentegen wel tijdelijk worden verboden.
Beurzen
Eliud Kipchoge was de eerste atleet in de geschiedenis die een marathon in minder dan twee uur tijd kon lopen. Dat had hij volgens een aantal experts vooral aan het gebruik van de Vaporfly te danken.
De beslissing van World Athletics betekent uiteraard goed nieuws voor Nike, maar is anderzijds een tegenvaller voor concurrenten zoals de Japanse fabrikanten Asics en Mizuno. De aandelen van die bedrijven hebben sinds de controverse rond de Vaporfly op de beurs een fluctuerend verloop gekend.
Toen bleek dat de Vaporfly bij deelnemers aan de meest populaire stratenloop in Japan het meest favoriete schoeisel was, kregen de aandelen van Asics en Mizuno een zware klap. De beurskoers leefde weer op toen geruchten de ronde begonnen te doen over een mogelijk verbod van de Vaporfly in officiële competities.
Het bericht in The Guardian heeft alvast Asics alweer naar beneden geduwd.