Googles zoekdominantie bedreigd door OpenAI

De recente uitspraak in de VS dat Google een illegaal zoekmonopolie heeft, kan worden beschouwd als een grote overwinning voor de toezichthouders, maar het is slechts een van de vele uitdagingen waar het bedrijf voor staat. Volgens bronnen, investeerders en analisten is OpenAI’s populaire ChatGPT chatbot al bezig met het uithollen van Googles dominantie in de zoekbusiness. “Ik denk dat AI op dit moment voor Google veel belangrijker is dan de uitspraak”, zegt Arvind Jain, een voormalige Google-ingenieur die tien jaar lang aan producten als Search heeft gewerkt.

De impact van AI is onmiddellijk, vergeleken met de impact van regelgevende uitspraken waartegen beroep wordt aangetekend en die een lange tijd nodig hebben om een markt te beïnvloeden. Deze verschuiving in focus heeft ertoe geleid dat velen geloven dat AI uiteindelijk de beslissende factor zal zijn in de zoekdominantie van Google. “AI verandert fundamenteel hoe het zoekproduct ook werkt,” zei Jain.

Googles zoekfunctie bedreigd

De dagen van voorkeursbehandeling tegen betaling zijn voorbij, zelfs voordat de reeks antitrustrechtszaken is opgelost. Apple heeft een samenwerking aangekondigd met OpenAI om ChatGPT naar zijn nieuwe apparaten te brengen, waarbij de nadruk ligt op de niet-exclusieve basis van de deal en de waarschijnlijkheid van het binnenhalen van Google als een andere partner wordt aangeprezen. Een uitspraak in het nadeel van Google zal Apples overstap naar AI-ondersteunde zoekdiensten versnellen als het gedwongen wordt om de Search-deal met Google te beëindigen.

OpenAI, gesteund door Microsoft, is ook doorgebroken in het zoekspel met een langzame lancering van SearchGPT, een AI-zoekmachine met real-time toegang tot informatie van het internet. Een voormalige topman van Google voorspelde: “AI zal sneller gaan dan de snelheid waarmee de Department of Justice (DOJ) iets kan ondernemen tegen Google. Het hele monopolie zal voorbij zijn, met andere woorden, de snelheid waarmee AI search zal overnemen.”

Googles inspanningen

Ondanks het feit dat Google het ruwe materiaal heeft om een leidende rol te spelen in AI – een groot taalmodel om zijn AI te trainen en een zoekmachine – lijken de inspanningen van Google versnipperd tegenover de aanval van OpenAI. De oorspronkelijke misstappen van het bedrijf met Search Overviews toonden aan dat de ingenieurs van Google meer gefocust waren op snelle releases dan op het goed doen, terwijl ze probeerden het tempo van OpenAI en anderen bij te houden.

De grootste bedreiging voor Google is misschien wel Google zelf – de sleutel tot de adoptie van AI is vertrouwen, en de oorspronkelijke misstappen met Search Overviews toonden aan dat Googles technici meer gericht waren op snelle releases dan op het goed doen. Dit heeft ertoe geleid dat velen geloven dat Googles eigen acties uiteindelijk de beslissende factor zullen zijn in zijn dominantie op zoekgebied.

Volgens Gil Luria, analist bij D.A. Davidson, houden de regelgevende onderzoeken en de AI-dreiging verband met elkaar. “Een deel van de reden dat de DOJ achter Googles bedrijfspraktijken aangaat, is dat de markt op dit moment in beweging is en dat ze ervoor willen zorgen dat Google zijn huidige marktdominantie niet uitbreidt.”

Uiteindelijk heeft de antitrust uitspraak misschien nog geen grote impact op Google, maar het zou de zoekmarkt wel open moeten stellen voor meer spelers. Het beëindigen van Googles dominantie in search zal echter erg moeilijk zijn, luidt het.

Key Takeaways

• ChatGPT, de chatbot van OpenAI, holt Googles dominantie in de zoekmarkt uit.
• AI verandert de manier waarop zoekproducten werken en kan uiteindelijk beslissen over Googles dominantie op zoekgebied
• Googles versnipperde inspanningen op het gebied van AI-ontwikkeling kunnen leiden tot zijn eigen ondergang
• De regelgevende controle op Googles bedrijfspraktijken is gerelateerd aan de marktflux veroorzaakt door OpenAI

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.