In 2019 kreeg meer dan de helft van de Belgische werknemers maaltijdcheques. Voor 4 op de 10 gebruikers zijn die noodzakelijk voor het voedingsbudget, staat in Het Laatste Nieuws en De Morgen.
Opvallend: de maaltijdcheque doét ook eten. Wie er heeft, spendeert 10% meer aan voeding.
Bijna één op de twee Belgische werknemers rekent aan de kassa af met het extralegale voordeel van de maaltijdcheques. Voor velen is het bovendien een welgekomen aanvulling op het huishoudbudget.
Onmisbaar
40% van de begunstigden noemt het onmisbaar en belangrijk voor het maandelijks budgettair evenwicht, weet Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, koepelfederatie van uitgevers van maaltijdcheques. Eén op de twee wacht zelfs op de ontvangst van de cheques om eten te gaan kopen.
Wie aan de kassa de kaart van Sodexo, Edenred of Monizze kan bovenhalen, geeft 10% meer uit aan voeding. Omgekeerd zegt 43% van wie geen maaltijdcheques meer ontvangt, een daling van de voedingsuitgaven te merken.
Ook handelaars zien de cheques dus graag komen: 60% van de 25.000 aangesloten handelaars verklaart een positief effect te hebben op z’n omzet. Voor één op de drie vertegenwoordigen ze zelfs tot 10% van de omzet.