De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) zag tijdens de eerste zes maanden van dit jaar het aantal schenkingen stijgen met 14 procent. Waarom wint schenken aan populariteit?
In het nieuw: Tijdens de eerste jaarhelft telde Vlabel 37.270 schenkingen. Dat is een toename met 14 procent.
- Doordat meer Vlamingen schenken int de fiscus meer schenkbelastingen. De ontvangsten uit die taks zijn met 30 procent gestegen tot 264 miljoen euro.
- Vlamingen schenken gemiddeld 150.000 euro als ze vastgoed aan iemand geven en gemiddeld 175.000 euro wanneer het om geld gaat.
Details: Volgens Vlabel is het aantal schenkingen toegenomen door de dalende inflatie.
- “We veronderstellen dat mensen in perioden van sterke geldontwaarding een afwachtende houding aannemen om te schenken”, aldus de belastingdienst. “Ook de geopolitieke onzekerheid door de oorlog in Oekraïne woog vorig jaar op het aantal schenkingen.”
- Carol Bohyn, de woordvoerder van Notaris.be, voegt er in een reactie tegenover De Tijd aan toe dat de stijging ook deels het gevolg is van de jongste verkiezingen. “Mensen nemen het zekere voor het onzekere, vanuit de redenering dat nieuwe regeringen en nieuwe parlementen tot nieuwe wetten kunnen leiden. Ze besluiten daar niet op te wachten en te profiteren van de bestaande wetgeving”, aldus Bohyn.
Schenken is goedkoper
Ook dit: Schenken is fiscaal goedkoper dan laten erven.
- Als je roerende goederen schenkt, zoals cash, bedraagt het belastingtarief 3 procent voor schenkingen in rechte lijn en 7 procent voor schenkingen aan anderen. Wanneer je vastgoed schenkt, loopt het tarief op tot 27 procent voor schenkingen in rechte lijn en tot 40 procent voor schenkingen aan andere personen.
- Erfgenamen moeten veel meer betalen op het nalatenschap. Voor een erfenis in rechte lijn wordt voor de eerste schijf van 50.000 euro een tarief van 3 procent aangerekend. Tussen 50.000 en 250.000 euro is dat 9 procent. Boven dat laatste bedrag gaat het om 27 procent. Die tarieven gelden zowel voor roerend als onroerend goederen. De belastingvoet wordt wel afzonderlijk berekend op het roerende en het onroerende gedeelte. Het tarief tussen broers en zussen kan oplopen tot 55 procent. Hetzelfde geldt voor alle andere erfgenamen. De verdeling van de belastingschijven is wel lichtjes anders voor hen.
Gaat erfbelasting op de schop?
Opgemerkt: Sommige politici pleiten voor een verlaging van de erfbelasting. Sommigen willen die zelfs volledig afschaffen.
- Katrien Schryvers, Vlaamse parlementslid voor cd&v, hield in mei bijvoorbeeld nog een pleidooi voor een verhoging van de vrijstelling voor partners. “Wie gehuwd is of wettelijk samenwonend, heeft doorheen de jaren samen als gezin gewerkt en een vermogen opgebouwd”, klonk het. “Als je de vrijstelling verhoogt, zullen ook de mensen die geen gezinswoning hebben minder belast worden als hun partner overlijdt.”
- Als het van Maurits Vande Reyde (Open VLD), kandidaat-voorzitter voor de liberalen, afhangt, mag de erfbelasting volledig op de schop. Hij zette vandaag op X, het vroegere Twitter, die boodschap nog wat kracht bij. “Wij willen met Open Vld en N-VA de erfbelasting verlagen en op termijn afschaffen. Volledige steun voor vanuit oppositie”, schreef hij als reactie op een nieuwsbericht van De Morgen, waaruit blijkt dat een jonge vrouw tot 210.000 euro een erfbelastingen en leningen moet betalen na het overlijden van haar vader.