Franse bank Credit Agricole overtreft ramingen met recordomzet uit investeringsbankieren

Credit Agricole SA, de op een na grootste beursgenoteerde bank van Frankrijk naar marktwaarde, heeft een sterke prestatie aangekondigd in het tweede kwartaal en overtrof de ramingen van analisten dankzij de recordomzet van haar investment banking-eenheid.

De nettowinst van de bank over de periode daalde tot 1,82 miljard euro, een daling van 10,4 procent op jaarbasis als gevolg van eenmalige elementen.

Sterke activiteit op het gebied van kapitaalmarkten en bedrijfsfinanciering

De winstdaling werd gecompenseerd door een stijging van 11,2 procent in de omzet van corporate en investment banking, die uitkwam op 1,71 miljard euro, het hoogste bedrag dat ooit is geregistreerd voor het tweede kwartaal. Xavier Musca, hoofd investment banking van de bank, schreef de sterke prestatie toe aan de robuuste activiteit op de kapitaalmarkten en corporate finance.

De omzet steeg met 1,8 procent tot 6,8 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en overtrof daarmee de analistenverwachting van 6,49 miljard euro. De risicokosten, of het geld dat opzij wordt gezet voor slechte leningen, bedroegen 424 miljoen euro, iets onder de verwachtingen.

Inkomsten uit handel in FICC stijgen

De inkomsten uit handel in vastrentende waarden, valuta en grondstoffen (FICC) stegen met 1,7 procent over de periode, aldus Musca. Dit is minder dan de gemiddelde groei van 5 procent die banken op Wall Street zien volgens Jefferies, maar beter dan de Franse rivaal BNP Paribas, waar de inkomsten uit FICC met 7 procent daalden. Société Générale boekte eerder op donderdag een groei van 3 procent uit de handel in vastrentende waarden en valuta.

De Franse retailactiviteiten van Credit Agricole ondersteunden ook het resultaat, met een stijging van de nettorentemarge met 11 procent – een nauwlettend in de gaten gehouden maatstaf voor hoeveel een bank verdient aan leningen minus hoeveel ze betaalt aan deposito’s.

De beursgenoteerde entiteit van de Credit Agricole Group hield haar doelstellingen ongewijzigd. Eerder dit jaar plande de bank haar financiële doelstellingen voor 2025 een jaar eerder te halen. Deze doelstellingen omvatten een jaarlijks onderliggend nettoresultaat van meer dan 6 miljard euro en een rendement op het tastbaar eigen vermogen van meer dan 12 procent.

Key Takeaways

Credit Agricole SA rapporteerde een sterke prestatie in het tweede kwartaal en overtrof de analistenramingen dankzij de recordomzet van haar investment banking unit.
• De nettowinst van de bank daalde tot 1,82 miljard euro, een daling van 10,4 procent als gevolg van eenmalige elementen.
• De omzet van Corporate and Investment Banking steeg met 11,2 procent tot een recordhoogte van 1,71 miljard euro.

Wil je toegang tot alle artikelen, abonneer je dan hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.