Philips overtreft verwachtingen Q2 met kostenbesparingen en verzekeringsuitkering

De Nederlandse fabrikant van medische apparatuur rapporteerde maandag een sterk tweede kwartaal en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten. De EBITA van Philips steeg met 9,3 procent tot 495 miljoen euro, dankzij aanzienlijke kostenbesparingen door het schrappen van banen en een aanzienlijke verzekeringsuitkering.

Philips werkt sinds eind 2022 aan herstel van de winstgevendheid en verbetering van de productveiligheid, met plannen om tot 10.000 banen te schrappen. Het bedrijf heeft goede vooruitgang geboekt en in het eerste jaar 8.000 banen geschrapt en dit jaar nog eens 1.000 extra. Deze inspanningen beginnen vruchten af te werpen: tussen april en juni bespaarde het bedrijf 195 miljoen euro door productiviteitsverbeteringen.

Kostenbesparingen en productiviteit stuwen winst 2e kwartaal

De aangepaste EBITA-marge van het bedrijf steeg ook naar 11,1 procent van de omzet, vergeleken met 10,1 procent in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden een daling tot 9,7 procent verwacht. Philips’ sterke prestatie werd toegeschreven aan de focus op verbetering van uitvoering en productiviteit onder nieuw leiderschap.

Philips ontving een aanzienlijk bedrag van 538 miljoen euro aan verzekeringsinkomsten uit aansprakelijkheidsclaims in verband met de teruggeroepen Respironics-producten, dat niet in de aangepaste cijfers is opgenomen. Deze instroom van kasmiddelen droeg bij aan de sterke resultaten van het bedrijf in het tweede kwartaal.

Uitkering verzekering draagt bij aan winststijging

Het terugroepen van miljoenen apparaten vanwege zorgen over giftig schuim dat wordt gebruikt in beademingsapparatuur en ventilatoren is een grote uitdaging geweest voor Philips. Het bedrijf heeft er echter mee ingestemd om 1,1 miljard dollar te betalen om alle letselschadeclaims te schikken die in de VS zijn ingediend in verband met de Respironics-producten, wat enige verlichting brengt.

De kwartaalomzet steeg op jaarbasis met 2 procent tot 4,5 miljard euro, in lijn met de verwachtingen. Philips herhaalde zijn financiële doelstellingen voor de rest van het jaar en gaf daarmee blijk van vertrouwen in zijn voortdurende inspanningen.

De sterke resultaten van Philips in het tweede kwartaal zijn een bewijs van de inzet om de uitvoering en productiviteit onder nieuw leiderschap te verbeteren. Met kostenbesparingen en een verzekeringsuitkering als aanjagers van de winst, is de onderneming goed gepositioneerd voor aanhoudende groei en succes.

Key Takeaways

  • Philips overtrof verwachtingen Q2 met kostenbesparingen en verzekeringsuitkering
  • Bedrijf bespaarde 195 miljoen euro door productiviteitsverbeteringen in Q2
  • Verzekeringsinkomsten droegen bij aan sterke 2e kwartaalresultaten

Wil je toegang tot alle artikelen, abonneer je dan hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.