De aandeelhouders van Stellantis, de Frans-Italiaanse autogroep die onder meer Peugeot, Citroën, Opel en Fiat overkoepelt, hebben de jaarvergoeding van CEO Carlos Tavares goedgekeurd. De 65-jarige Portugees krijgt uitzicht op 36,5 miljoen euro als beloning voor het boekjaar 2023.
Debat rond toplonen barst los in Frankrijk na jaarloon van 36 miljoen euro voor Stellantis-baas Carlos Tavares

Waarom is dit belangrijk?
De goedkeuring doet in Frankrijk een bekend debat terugkeren: mogen CEO's evengoed royaal vergoed worden zoals topsporters of -acteurs, of mag de loonspanning met hun gewone werknemers niet te groot zijn?In het nieuws: De algemene vergadering van Stellantis heeft dinsdag de vergoeding voor CEO Tavares met 70 procent van de stemmen alvast goedgekeurd. Het gaat om een symbolische goedkeuring, want strikt juridisch is die niet nodig.
- De beloning, die grotendeels prestatiegebonden is, kan oplopen tot 36,5 miljoen euro voor 2023, wat 56 procent meer is dan het bedrag van 23,5 miljoen euro voor 2022.
- De forse stijging is vooral toe te schrijven aan een bonus van 10 miljoen euro die gelinkt is aan het transformatieproces na de fusie in 2021 tussen PSA (Peugeot-Citroën) en Fiat-Chrysler tot Stellantis.
- Helemaal definitief is het bedrag nog niet, want het omvat ook pensioenbonussen die pas toegekend worden als de voor 2025 gestelde doelstellingen bereikt worden.
De kwestie: In Frankrijk komt uit linkse hoek heel wat kritiek op het jaarloon, dat buitensporig geacht wordt.
- De vakbond CGT noemt het “een schokkend bedrag, dat vrijwel overeenkomt met 100.000 euro per dag” en wijst erop dat het gewone personeel maar een loonstijging van 3,7 procent heeft gekregen, tegenover de 56 procent voor de grote baas.
- Uit de stemming van de algemene vergadering blijkt dat ook een aanzienlijk deel van de aandeelhouders, bijna 30 procent, er zich vragen bij stelt. Onder meer de bekende adviesbedrijven Institutional Shareholder Services en Glass Lewis hebben hun reserves.
Contract
Wat hij zelf zegt: In de marge van een fabrieksbezoek wees Tavares op de “contractuele dimensie” tussen het bedrijf en hemzelf, “net zoals bij een voetballer of een Formule 1-coureur”.
- Zijn belangrijkste punt is dat zijn vergoeding voor 90 procent prestatiegebonden is. Zijn loon reflecteert dus de sterke prestaties van Stellantis tegenover de concurrentie.
- Maar hij zegt zich ook bewust te zijn van de “sociale dimensie” en deed een opmerkelijke belofte: “Als u vindt dat dit niet acceptabel is, maak dan een wet en ik zal die respecteren.”
Loonspanning
De reactie: Daarna kondigde de voorzitter van de (relatief kleine) socialistische fractie in het Franse Parlement, Boris Vallaud, aan dat hij van plan was een wetsvoorstel in te dienen om de loonspanning in bedrijven te beperken. Volgens zijn berekeningen is het toploon bij Stellantis 518 keer het gemiddelde loon. De socialisten willen dat het toploon hoogstens 20 keer het gemiddelde loon bedraagt.