Nu al Britse en Franse grondtroepen in Oekraïne actief? Kanselier Scholz praat zijn mond voorbij

Nu al Britse en Franse grondtroepen in Oekraïne actief? Kanselier Scholz praat zijn mond voorbij
De Duitse kanselier Olaf Scholz op een campagne-event in Dresden. -Sebastian Kahnert/picture alliance via Getty Images

Zijn er nu al Europese grondtroepen of niet, in Oekraïne? Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil alvast geen Belgische soldaten sturen.

  • “Ik ben toch een klein beetje verheugd dat wij nog soldaten hebben die kunnen vechten. Wij hebben er al een viertal in Noorwegen bezig gezien, dus wij hoeven ons niet ongerust te maken.” Het was een knipoog van Kamerlid Jean-Marie Dedecker over een vechtpartij in een Noors café, op het eind van een discussie in de Kamer rond gevechtstroepen in Oekraïne.
  • De Franse president Emmanuel Macron gooide deze week de knuppel in het hoenderhok, op zijn eigen veiligheidstop in Parijs over Oekraïne, door te stellen dat “het sturen van grondtroepen niet uitgesloten was”, “maar dat er geen consensus over was binnen Europa”. De premier van Estland, Kaja Kallas, trad later Macron bij.
  • Meteen kwam de Russische president Vladimir Poetin op zijn jaarlijkse speech met een tegenzet: hij dreigde openlijk met de inzet van nucleaire wapens, als Europa zo ver zou gaan.
  • “Wat zal er gebeuren? Boots on the ground, zoals Macron en de premier van Estland overwegen?”, wilde Dedecker van premier Alexander De Croo (Open Vld) weten in de Kamer. Die greep het moment aan, om Poetin van antwoord te dienen, vanuit België:
    • “Die dreiging van Poetin nemen wij serieus. Er is echter maar één antwoord op, namelijk vastberadenheid, eenheid en actie.” 
    • “We moeten ons niet laten afschrikken. We moeten wel tonen dat we vastberaden zijn, dat we de NAVO voor elke centimeter zullen verdedigen, dat we ons niet uit elkaar zullen laten spelen als Europese landen of als NAVO-landen.” 
    • “De NAVO staat vandaag sterker dan twee jaar geleden. We moeten daarnaast met actie komen. De heer Poetin ging ervan uit dat wij, Europeanen en NAVO, het zouden hebben opgegeven, dat we Oekraïne aan zijn lot zouden hebben overgelaten. Integendeel, vandaag is onze actiebereidheid groter dan ze ooit geweest is.”
  • Specifiek over grondtroepen, was de premier dan weer veel voorzichtiger: “ Neen, ons land heeft niet de intentie om troepen in Oekraïne actief te laten zijn. Dat was trouwens ook niet de vraag van Volodymyr Zelensky. Hij vroeg om munitie, zodat zijn mensen de Russen opnieuw terug kunnen dringen.”

Waarom dit ertoe doet: Europa en de VS zijn al veel meer betrokken dan ze toegeven. Er zijn grondtroepen van Frankrijk en de UK in Oekraïne, zo leek de Duitse kanselier Olaf Scholz alvast te suggereren.

  • Ook na de speech van Poetin, met zijn zoveelste dreiging, bleef Macron zeer duidelijk: “Ik blijf bij elk woord dat ik gezegd heb. Dat waren gewogen en gemeten uitspraken”, zo verklaarde de Franse president aan de pers
  • Die bevestiging komt er nadat de Duitse kanselier Olaf Scholz zich versprak tijdens een debat in Duitsland maandag. Want anders dan de Fransen, die hun Caesar-houwitsers leverden aan Oekraïne, en de Britten die samen raketten voor lange afstand, de ‘Storm Shadow’- en ‘Scalp’-raketten, weigert Scholz al langer om de Duitse ‘Taurus’-raketten te geven aan Zelensky.
  • Om die raketsystemen te bedienen, gingen militaire experten er al langer van uit dat de Fransen en Britten niet op één-twee-drie Oekraïners hadden opgeleid. Eerder is de veronderstelling dat ze minstens vanop afstand mee doelwitten selecteren, maar vermoedelijk zelfs ter plaatse de Oekraïners hulp bieden bij de bediening van die gesofistikeerde systemen. 
  • “De Taurus is een vergaand wapen. En wat men doet qua doelwit-selectie en begeleidende doelwit-controle van bij de Britten en Fransen, kan niet in Duitsland gedaan worden. Iedereen die met deze systemen gewerkt heeft, weet dat.” En nog meer, op de vraag of er dan ook Duitse soldaten mee die doelwit-controle zouden gaan doen, antwoordde Scholz: “Duitse soldaten kunnen op geen enkel moment gelinkt worden aan doelwitten die de Taurus zou raken. Ook niet vanuit Duitsland zelf. 
  • Die uitspraken leidden dan weer tot woedende reacties in de UK en Frankrijk: daar verweet men Scholz “zijn mond te hebben voorbij gepraat, en zo de levens van Europese soldaten in gevaar te hebben gebracht”.  
  • Maar tegelijk bewijst het wel dat zowel Frankrijk als de UK al veel verder zijn in hun betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne, dan ze eigenlijk willen toegeven.
  • Uitgerekend deze week pakte de New York Times uit met een heel gestoffeerd verhaal over hoe de CIA de afgelopen tien jaar systematisch de samenwerking met de Oekraïense veiligheidsdiensten opvoerde, en vandaag zeer nauw met hen samenwerkt, via een tiental geheime spionage-cellen in vooruitgeschoven posities aan het front, om de Russen af te luisteren, en telkens een stap voor te zijn. 
  • Ook daaruit blijkt dat toen bij de Russische invasie twee jaar geleden iedereen het land verliet, de CIA ter plaatse bleef om Zelensky te helpen en onder meer te behoeden voor een moordaanslag op zijn leven.
  • Tegelijk kwam Frankrijk gisteren dan weer met het nieuws dat ze hun militaire aanwezigheid aan de grens van de NAVOin Roemenië, fors gaan uitbreiden: daar wordt een Battlegroup van de NAVO, waar ook Belgische militaire aan deelnemen, versterkt tot het niveau van een brigade: 4.000 man en verschillende honderden voertuigen.
  • Eén en ander heeft te maken met de spanningen in Moldavië, vlak over de grens met Roemenië. Daar heeft een afgescheurd deeltje van dat land, Transnistrië, dat tussen Moldavie en Oekraïne ligt, “bescherming” gevraagd aan de Russen. Die hebben geen connectie over land met de regio, maar wel nog 1.500 soldaten in het gebied. Ook daar zou de zaak dus kunnen escaleren
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.