Het einde van het Chinese economische wonder?

Het einde van het Chinese economische wonder?
Bewoners ervaren een grotere prijsdaling in het vastgoed dan de officiële cijfers weerspiegelen. [Foto: Bloomberg/ Getty Images]

Samengevat. De financiële ondergang van de Chinese vastgoedgiganten Evergrande en Country Garden markeert mogelijk het einde van China’s economische wonder. De instorting van de vastgoedmarkt in China doet denken aan de vastgoedcrisis in Japan in de vroege jaren ’90, een crisis waarvan Japan zich nooit volledig heeft hersteld. Hoewel de “Japanificatie” van de Chinese economie geen vaststaand feit is, is de groei van het land de afgelopen jaren duidelijk vertraagd.

Waarom is dit belangrijk?

De vastgoedcrisis in China heeft diepe wortels in demografische uitdagingen en een oververzadiging van de woningmarkt, wat samen met de economische vertraging aanzienlijke consequenties heeft voor zowel de binnenlandse economie als de wereldmarkt. Het toont aan hoe structurele problemen, zoals een dalend geboortecijfer en een krimpende beroepsbevolking, de langetermijngroei kunnen beïnvloeden en legt de kwetsbaarheid van een economie bloot die sterk leunt op vastgoed en bouw voor haar groei.

Oververhitte vastgoedsector

In het nieuws. Evergrande en Country Garden staan symbool voor de oververhitte vastgoedsector die nu instort, waardoor de economische groei in gevaar komt.

  • China’s bevolkingsgroei is negatief sinds 2022. Het vruchtbaarheidscijfer volstaat niet om de bevolking te vernieuwen, wat een langdurige druk legt op de economische groei.
  • De crisis heeft geleid tot een afname van de bouwactiviteiten, een daling van de huisprijzen en een toename van de schulden bij lokale overheden. Dat alles draagt bij aan een bredere economische vertraging.

Welke Aziatische eeuw?

Zoom in. De instorting van de vastgoedmarkt heeft een directe impact op de rijkdom van huishoudens. Die hebben 70% van hun rijkdom geïnvesteerd in onroerend goed. Dat zorgt voor een verhoogde spaarzucht en een afname van de consumptie.

  • De verzadiging van infrastructuurprojecten en de afnemende rendementen daarvan ondermijnen verdere economische expansie. Tel daarbij ook een explosieve schuldengroei bij lokale overheden.
  • De Chinese aandelenmarkten hebben de voorbije 2 jaar ongeveer 30% van hun waarde verloren. Dat tast de financiële zekerheid van bedrijven en huishoudens verder aan.
  • Emigratie vanuit India en China ondermijnt het argument van de “Aziatische eeuw”. Veel analisten voorspellen dat beide landen onvermijdelijk de mondiale geopolitiek zullen domineren.

Overschakelen op een op consumptie gebaseerde economie

Zoom out. De krimpende beroepsbevolking en het dalende geboortecijfer zetten de langetermijngroei onder druk. China moet navigeren tussen het ondersteunen van de economische expansie en het aanpakken van de vergrijzing.

  • China staat voor de uitdaging om over te schakelen van een door investeringen en export gedreven economie naar een meer op consumptie en technologische innovatie gebaseerde economie.
  • Terwijl China’s voordeel in standaardproductie met lage toegevoegde waarde afneemt, neemt de concurrentie uit landen zoals India, Vietnam en Indonesië toe, wat de noodzaak benadrukt voor China om zich te richten op hogere technologische innovatie en productiviteitsverbetering.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.