Doorsnee Bel20-CEO verdient 2,7 miljoen euro: “Belgische toplonen zijn gematigd tegenover buitenland”

Doorsnee Bel20-CEO verdient 2,7 miljoen euro: “Belgische toplonen zijn gematigd tegenover buitenland”
Ilham Kadri – Getty Images

De zakenschool Vlerick publiceert haar jaarlijkse rapport over de topsalarissen bij de Belgische beursgenoteerde bedrijven. Daaruit blijkt dat zowat vier op de tien CEO’s in 2022 hun totale vergoeding zagen dalen.

In het nieuws: Dit zijn voor 2022 de mediaanbedragen (de middelste in de rij) voor de totale vergoeding per categorie van de beursgenoteerde bedrijven. Het gaat om het vaste salaris plus bonussen op korte en lange termijn:

  • Bel20: 2,7 miljoen euro
  • Bel Mid: 868.303 euro
  • Bel Small: 579.692 euro

In perspectief: Alleen bij de Bel20-bedrijven is er sprake van een stijging van de topvergoeding. Bij de middelgrote en kleine beursgenoteerde bedrijven daalde het mediane CEO-loon tegenover 2021.

Bovendien: “De mediaancijfers geven slechts een deel van de realiteit weer, omdat het enkel gaat om de middelste waarneming”, zegt Vlerick-professor Xavier Baeten. Hij voerde nog twee extra analyses uit.

  • “Ten eerste zijn we gaan kijken hoeveel CEO’s een stijging dan wel daling van hun remuneratie hebben gekend. In de Bel 20 heeft 42 procent een daling gekend, in de Bel Mid 34 procent en in de Bel Small 50 procent. Dat toont meteen ook aan dat de remuneratie niet voortdurend stijgt. We hebben dan ook een significant verband gevonden met de rendabiliteit van het bedrijf.”
  • “Ten tweede moet men ermee rekening houden dat er een grote spreiding is.” De helft van de CEO’s in de Bel 20 zich bevindt ergens tussen 1,4 miljoen en 5,3 miljoen euro.

In internationaal perspectief: België scoort bij een internationale vergelijking “zeer gematigd”, zegt Vlerick nog. In de Stoxx 600 index, die de grootste bedrijven uit Europa en het Verenigd Koninkrijk opneemt, ligt de remuneratie van CEO’s (mediaan) voor Duitsland op 4,78 miljoen euro, en voor het Verenigd Koninkrijk op 4,1 miljoen euro. Ook in Frankrijk worden toplui beter betaald.

? Meer cijfers hier

De vrouw van 12 miljoen

Nog dit: Vrijdag stemt de aandeelhoudersvergadering van Solvay over een uitzonderlijke bonus van 12 miljoen euro voor topvrouw Ilham Kadri, die de chemiereus splitste in twee afzonderlijke bedrijven, Solvay en Syensqo. De vakbonden noemen die “duizelingwekkende” bonus “loonongerechtigheid”.

  • “De premie wordt verantwoord door het vrijgemaakt potentieel (lees: de gecreëerde meerwaarde) van de splitsing van de groep. Alsof het reeds zover was! Het succes wordt nu al aangekondigd, nog voor de effecten van de splitsing te zien zijn”, zeggen de bonden BBTK en CNE in een gezamenlijke mededeling.
  • En nog: “De werknemersvertegenwoordigers van kaderleden en bedienden bij Solvay achten dit voorstel van bonus onwaardig, nadelig voor de belangen van Solvay/Syensqo, negatief voor het imago, en beledigend voor het personeel. Zij vragen bijgevolg de aandeelhouders om de uitbetaling van deze premie niet goed te keuren.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.