Minder dan één op vijf Belgen is van plan een eigen bedrijf op te starten: het laagste percentage in Europa

Minder dan één op vijf Belgen is van plan een eigen bedrijf op te starten: het laagste percentage in Europa
Ondernemer – Getty Images

Naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer onderzocht de hr-dienstverlener SD Worx in welke mate de werknemers in Europa bereid zijn om een eigen zaak op te richten. Nergens willen zo weinig werknemers zelfstandig worden als in België.

In het nieuws: Minder dan één op de vijf landgenoten wil een eigen bedrijf starten.

  • 17,6 procent van de ondervraagde Belgen zei dat ze geïnteresseerd waren in het opzetten van een eigen zaak, al dan niet als bijberoep.

De essentie: Er zijn duidelijke verschillen tussen de Europese landen.

  • Van de tien onderzochte Europese landen heeft België het laagste percentage.
  • Onderaan de ranglijst staan ook Oostenrijk (19%), Duitsland (19,7%) en Frankrijk (19,9%).
  • In Kroatië droomt maar liefst 37 procent van de werknemers ervan om ooit zelfstandig te worden. Dat is het hoogste aantal binnen Europa. Zwitserland (25,4%) en Ierland (25,2%) vervolledigen de top 3.

“Sommige werknemers dromen ervan om ondernemer te worden, maar aarzelen nog vanwege de financiële onzekerheid. In bijberoep aan de slag gaan, is een interessante manier om wat bij te verdienen of op een veilige manier een nieuw vakgebied te verkennen.”

Xavier Schreuders van SD Worx

Wat is het profiel van de Belgen die het ondernemerschap overwegen?

De details: 19 procent van de Belgen overweegt om een zelfstandige activiteit uit te voeren als bijberoep.

  • SD Worx merkt een vrij significant verschil op tussen mannen (25%) en vrouwen (15%).
  • Hoe jonger, hoe meer zin werknemers hebben om van start te gaan in bijberoep. Wie jonger is dan 40, scoort hoger. 
  • Ook binnen het segment van mensen die als bijberoep een zelfstandige activiteit willen uitvoeren, haalt ons land de slechtste score. De kloof met andere landen is zelfs nog groter. In Frankrijk wil 21,1 procent van de werknemers gedeeltelijk zelfstandig worden. In Denemarken en Spanje is dat voor 22,3 procent van de werknemers het geval. Kroatië haalt met 46,3 procent opnieuw de hoogste score.

Opgemerkt: Sommige mensen overwegen een aanvullende activiteit uit financiële noodzaak.

  • Gelukkig scoren de Belgen laag op de vraag of ze uit financiële noodzaak gaan uitkijken naar een extra parttime job. Opnieuw gaat het om ongeveer één op vijf werknemers; hiermee zitten we bij de laagste percentages, zoals Zweden (19,5%), Duitsland (20,2%) en Oostenrijk (19,5%) en in de buurt van de werknemers in Nederland, Frankrijk, Denemarken met elk ongeveer 18 procent.
  • Dit bevestigt dat Belgen inderdaad het meest voorzichtig zijn met ondernemen en dat dit niet enkel doen uit financiële noodzaak. Anderzijds toont het wel aan dat Belgen redelijk tevreden zijn met hun loon. Of ze zien ondernemerschap tenminste niet als een manier om rond te komen.
  • “Een bijberoep als opstap naar een hoofdberoep is zoals je teen in het water steken en de temperatuur voelen. Je kan je ondernemingsidee testen, ervaring opbouwen en een netwerk ontwikkelen terwijl je nog de financiële zekerheid hebt van je hoofdactiviteit”, verduidelijkt Franky Haesevoets, afgevaardigd bestuurder van de Xerius Group.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.