De nieuwe staatsbon wordt meer dan waarschijnlijk geen formule op korte termijn, van één jaar. Geen concurrentie voor de spaarboekjes van de banken dus.
- Morgen komt de kern bijeen om de nieuwe staatsbon te bespreken. Normaal is dat routine, de federale overheid geeft vier keer per jaar staatspapier uit. Maar de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) slaagde er bij de vorige uitgifte in om van die staatsbon een heus campagnemiddel te maken om banken concurrentie aan te doen op het klassieke spaarboekje.
- Hij kwam immers met een uiterst korte termijn van één jaar op de staatsbon, plus een interessante rente, en vooral een korting in de taksen die op de winst betaald moeten worden, die fameuze ‘roerende voorheffing’. Daardoor kon Van Peteghem finaal een nettorendement aanbieden van 2,81 procent. En dat deed wel wat geld verschuiven: er was zo’n 8 miljard nodig voor de overheid, maar die haalde in één klap bijna 22 miljard euro op, dat grotendeels van de spaarboekjes kwam.
- Meteen was de reactie zeer positief bij velen: Van Peteghem, die tot dan een eerder grijs parcours als minister reed, steeg ook flink in de peilingen. Een nieuwe staatsbon, die de minister vorige week aankondigde, zet meteen de zaken wel op scherp, intern bij Vivaldi.
- Want op links ergeren de groenen en socialisten zich toch aan het “fiscale cadeau” dat via die korting in de roerende voorheffing gegeven is. Uit cijfers van de banken bleek immers dat vooral de grotere vermogens, mensen die meer dan 250.000 euro hebben, massaal intekenden op de staatsbon.
- Kleine vermogens deden dat veel minder, zo argumenteerden ook de banken. In cd&v-kringen ontkracht men dat: doordat er zo veel is ingetekend, zijn dat heus niet enkele de rijken, maar zowat heel de middenklasse, is de redenering daar.
- Maar voor de socialisten en groenen dus niet meteen een operatie die voor herhaling vatbaar is: zo’n staatsbon met fiscaal cadeau. Dat gaven zowel Groen als Vooruit in de Kamer ook al te kennen. Zij willen vooral eigenlijk een heus wettelijk kader, om de banken onder druk te zetten een verplicht minimum rendement te geven, ten opzichte van de rente die de ECB hanteert. Maar dat zien de liberalen en ook cd&v helemaal niet zitten, binnen de coalitie.
- Maar ook langs rechts is men niet bepaald enthousiast voor een nieuwe, soortgelijke staatsbon. Daar wees de MR er al fijntjes op dat die ‘stunt’ van Van Peteghem toch een aantal kleinere spaarbanken in problemen bracht. En, dat er zo ook veel te veel geld is opgehaald.
- Maar het belangrijkste argument, voor de kern: het Agentschap van de Schuld, dat de staatsbons moet inschatten, heeft eigenlijk aangegeven dat een korte looptijd deze keer niet de beste optie is. Van Peteghem kan daar moeilijk rond, zo lijkt, nog los van de ideologische argumenten van zijn coalitiepartners.
Naar alle waarschijnlijkheid wordt de nieuwste staatsbon dus minder aantrekkelijk, zowel fiscaal als qua looptijd.