KBC en BNP Paribas Fortis hebben woensdag aangekondigd dat ze op 1 december de spaarrentes verhogen. Belfius trekt op 1 november de tarieven al op. Maar hoe zorg je ervoor dat je optimaal kunt profiteren van die betere spaarvoorwaarden?
Waarop moet je letten nu de grootbanken de spaarrentes verhogen?

Waarom is dit belangrijk?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in september de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze parkeren bij de monetaire instelling - verhoogd tot 4 procent, het hoogste niveau ooit. De banken krijgen daardoor extra ruimte om hun spaarders een hogere vergoeding te geven.Context: Drie van de vier grootbanken hebben aangekondigd dat ze binnenkort de spaartarieven aanpassen.
- Belfius verhoogt op 1 november de spaarrentes. De rente op de Fidelity-rekening stijgt op dat moment van 1,25 naar 2 procent. Het gewone spaarboekje brengt vanaf dan 1,1 procent op. Vandaag is dat 0,9 procent.
- KBC en BNP Paribas Fortis doen hetzelfde op 1 december.
- KBC verhoogt enkel de rente op de spaarformules Start2Save en Start2Save4. Die stijgt van 1,5 naar 2,55 procent.
- BNP Paribas Fortis trekt de spaarrentes op met 25 basispunten. Binnen ruim een maand stijgt de rente op het gewone spaarboekje tot 0,75 procent, en die op de Plus-Spaarrekening tot 1,75 procent.
Verplaats niet meteen je geld
Opgelet: Het is geen goed idee om je geld meteen over te hevelen naar een ander spaarboekje zodra een bank hogere spaarrentes aankondigt.
- Zodra je je geld op een rekening parkeert, gelden de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn. Het maakt daarbij niet uit of een bank hogere rentes heeft aangekondigd. Bij KBC en BNP Paribas Fortis moet je bijvoorbeeld nog meer dan een maand geduld hebben.
- Als je je geld te vroeg overhevelt naar een andere bank, zal je minstens een jaar moeten wachten vooraleer je optimaal van de nieuwe tarieven kunt genieten. Dat komt omdat het rendement van een (gereglementeerd) spaarboekje uit twee elementen bestaat: de basisrente en de getrouwheidspremie.
- De nieuwe basisrente geldt voor zowel bestaande als nieuwe deposito’s. Het merendeel van de banken berekent op het einde van het jaar hoeveel de basisrente heeft opgeleverd. Daarbij wordt gekeken naar alle tarieven die gedurende het voorgaande jaar van toepassing waren.
- De nieuwe getrouwheidspremie daarentegen geldt niet meteen voor bestaande deposito’s. Dat komt omdat die voor twaalf maanden wordt vastgeklikt vanaf het moment van de storting. Pas nadat die periode is afgelopen, geldt de premie die op dat moment van toepassing is.
- Vergeet niet: Wanneer je je geld weghaalt bij je huidige bank, verlies je de volledige getrouwheidspremie op alle deposito’s die nog geen periode van twaalf opeenvolgende maanden op de rekening stonden. De basisrente daarentegen wordt berekend op basis van hoelang het geld gedurende een jaar kon renderen. Je verliest dus niet de volledige basisrente.
Geld op andere rekening bij dezelfde bank
In de marge: Klanten die hun geld willen overhevelen naar een andere rekening bij dezelfde bank kunnen de getrouwheidspremie behouden.
- Concreet betekent dat dat je de oude getrouwheidspremie krijgt tot op het moment dat je je spaarkapitaal overhevelt. Daarna is de premie van de nieuwe rekening van toepassing. In totaal moet je kapitaal wel twaalf opeenvolgende maanden op die twee rekeningen staan om de getrouwheidspremie te krijgen.
- Op die manier kan je tot drie keer per jaar geld overschrijven naar een ander spaarboekje bij dezelfde bank.
- Die regeling geldt enkel voor overschrijvingen van minstens 500 euro.
Vergeet de kleine lettertjes niet
Extra aandachtspunt: In sommige gevallen is het niet mogelijk om al je spaargeld in één klap over te hevelen naar een nieuwe rekening.
- De financiële instellingen werken soms met spaarlimieten. Dat is onder meer het geval voor Start2Save/Start2Save4 van KBC en Tempo Sparen van ING. Via die spaarboekjes kan je maximaal 500 euro per maand opzijzetten. Die maandelijkse beperkingen knibbelen overigens aan het reële rendement.
(cv)