Vergadercultuur leidt tot onvrede, experts pleiten voor vergadervrije momenten

De vergadercultuur in Vlaamse bedrijven zorgt voor ergernissen bij personeel. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Meer dan de helft van de werknemers wil vergadervrije momenten.

Veel werknemers willen minder tijd in vergaderingen doorbrengen. Uitgebreide vergaderingen slorpen tijd op, waardoor een werknemer achterop kan raken met zijn werk. Daarom wordt nu gepleit voor vaste vergadervrije momenten waarop personeel zich kan focussen op de kerntaken.

  • Wie tegen zijn zin in een vergadering zit, kan niet aan andere zaken werken en raakt gestrest of gefrustreerd. Dat is uiteraard niet efficiënt. Vergadervrije momenten, waar uitsluitend gewerkt wordt, moet de productiviteit van de werknemer verhogen. Als werknemers niet achterlopen op het werk, ervaren ze minder stress en zou dus ook het welzijn van de werknemer erop vooruit gaan.
  • Professor volksgezondheid Els Clays (UGent) zegt aan Het Laatste Nieuws dat dagen die volgepland zitten met vergaderingen door het personeel als stressvol ervaren worden.

Vouwen en leidinggevenden voorstander

  • Arbeidseconoom Stijn Baert voegt daaraan toe dat minder vergaderen zorgt voor een hogere autonomie van de werknemer. Omgekeerd zorgen overdreven veel vergaderingen voor minder tijd om het werk af te krijgen.
  • Uit het onderzoek blijkt dat vooral vrouwen en leidinggevenden voorstander zijn van vergadervrije (halve) dagen. Volgens Baert is dit gedeeltelijk omdat vrouwen meer halftijds werken dan mannen, dan zorgt overdreven vergadering in verhouding voor nog minder ‘werktijd’. De verklaring bij leidinggevenden is dat zij vaak al meer moeten vergaderen dan de modale werknemer.

Drie op de vier

  • Uit eerder onderzoek bleek dat werknemers die voor hun werk moeten deelnemen aan vergaderingen, daar bijna zes uur per week aan besteden. In de publieke sector is dit gemiddeld 22 minuten langer.
  • Daarnaast wordt er ook veel tijd verloren aan vergaderen. Denk bijvoorbeeld aan slecht voorbereide vergaderingen. Maar ook wanneer te veel mensen deelnemen, die eigenlijk niet zouden moeten deelnemen, wordt veel tijd verloren.
  • Uit een eerdere rondvraag van Protime bleek dat maar liefst 3 op de 4 werknemers zich ergert aan het vele vergaderen en de vergadercultuur. (cv)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.