Ondanks loonindexering kan de Belg zich een minder grote woning dan vorig jaar veroorloven

Ondanks loonindexering kan de Belg zich een minder grote woning dan vorig jaar veroorloven
Immo (Getty Images)

Uit een berekening van de immosite Immoweb blijkt dat de vastgoedkoopkracht van de Belg met 15 procent is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Dat komt onder meer omdat de vastgoedprijzen in ons land, ondanks een stijgende rente, zijn toegenomen op jaarbasis.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de ECB wordt het duurder om te lenen. Dat zorgt ervoor dat minder mensen een krediet afsluiten om de aankoop van een woning te financieren. In theorie kan een stijgende rente tot dalende vastgoedprijzen leiden, maar in ons land zitten de prijzen nog altijd in de lift. De prijsstijgingen zwakken wel af.

Context: Het onderzoek van Immoweb toont aan dat je vandaag in ons land 2.300 euro betaalt per vierkante meter vastgoed. Dat is 2,9 procent meer dan een jaar geleden.

  • Als we naar de gewesten kijken, zijn de prijzen nergens zo fors gestegen als in Vlaanderen. In die regio betaal je 2.435 euro per vierkante meter, oftewel 3,3 procent meer dan vorig jaar.
  • In Brussel bleef de prijsstijging het voorbije jaar beperkt tot 1,2 procent, maar de vastgoedprijs bedraagt wel 3.322 euro per vierkante meter.
  • In Wallonië zijn de prijzen per vierkante meter met 2,7 procent gestegen tot 1.727 euro.
  • “Deze trend markeert een aanzienlijke verandering ten opzichte van de jaarlijkse groei van de vastgoedprijzen in België, die tussen oktober 2021 en oktober 2022 gemiddeld 4,6 procent bedroeg en in diezelfde periode tussen 2020 en 2021 5,7 procent. De groei is dus gehalveerd”, aldus Immoweb. “Tot nu toe had ons land geen jaarlijkse prijsstijging van minder dan 3 procent meer gekend sinds begin 2018.”

Vastgoedkoopkracht Belg neemt verder af

Het nieuws: België is één van de weinige landen in de wereld waar de lonen automatisch geïndexeerd worden. Dat systeem is bedoeld om de koopkracht van de werknemers te beschermen. Toch zagen zij het voorbije jaar hun vastgoedkoopkracht met 15 procent afnemen.

  • Gemiddeld kan een Belgisch huishouden zich 101 m² vastgoed veroorloven, 18 m² minder dan in januari 2022. 
  • In Brussel kan het gemiddelde huishouden zich 56 m² (-9 m²) veroorloven.
  • In Vlaanderen is dat 98 m² (-17 m²) en in Wallonië 136 m² (-23 m²).

Beterschap in zicht?

Details: De (verdere) daling van de Belgische vastgoedkoopkracht oefent aanzienlijke druk uit op de vraag en bijgevolg op de vastgoedprijzen.

  • “Ondanks een verwachte koopkrachtstijging als gevolg van de indexering van de lonen eind 2023, zal dat niet volstaan om het koopkrachtverlies van 15 procent dat we tot nu toe hebben gezien, te compenseren”, klinkt het. “De druk op de prijzen blijft dus bestaan en het is waarschijnlijk dat de prijzen dit jaar gematigder zullen blijven bewegen. Een prijsdaling blijft een mogelijkheid in de komende maanden.”
  • Immoweb verwijst ook naar het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft in september de rente opgetrokken tot 4 procent, het hoogste niveau ooit. De monetaire instelling liet wel uitschijnen dat de rente haar piek heeft bereikt.
  • Volgens de immosite zullen die twee elementen – tragere prijsstijging en constantere rentetarieven — moeten resulteren in een stabielere koopkracht.
    • “In 2022 schommelden de rentetarieven sterk, waardoor kopers hun aankoopplannen regelmatig moesten herzien”, legt Piet Derriks van Immoweb uit. “Nu de rente en de prijzen zijn gestabiliseerd, zien we de mogelijkheid terugkeren om hun vastgoedprojecten beter te plannen. Kopers hebben nu meer stabiliteit om weloverwogen beslissingen te nemen.”

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.