Dan toch hogere spaarrentes bij een grootbank: Belfius sleutelt aan de tarieven

De jongste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de staatsbank Belfius aangezet om volgende maand de spaartarieven op te trekken. Het is de eerste grootbank die hogere spaarrentes aankondigt sinds de uitgifte van de eenjarige staatsbon. Nochtans hadden de grote spelers tot nu toe aangegeven dat zo’n ingreep niet voor meteen was.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de ECB is de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de centrale bank - sinds de zomer van 2022 gestegen van -0,5 naar 4 procent. De financiële instellingen krijgen daardoor meer ruimte om hun spaarders een extraatje te geven. Tot nu zijn de spaartarieven maar heel gestaag gestegen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Belfius pakt op 1 november uit met hogere spaarrentes.

  • Wie zijn geld parkeert op de klassieke spaarrekening krijgt vanaf volgende maand een totaalvergoeding van 1,1 procent, tegenover 0,9 procent vandaag.
  • De rente op de Fidelity-rekening stijgt binnenkort van 1,25 naar 2 procent.
    • Daarmee zal het aantal spaarboekjes dat minstens 2 procent opbrengt vanaf 1 november stijgen tot 11.
    • Ons land heeft al één spaarboekje van een grootbank dat minstens 2 procent in het laatje brengt. Wie spaart via Tempo Sparen van ING, ontvangt 2,25 procent. Je kunt weliswaar maximaal 500 euro per maand sparen.
    • De Fidelity-rekening van Belfius komt zonder limieten of voorwaarden.

Details: “Gelet op de evolutie van de rente op de financiële markten heeft Belfius besloten om de spaarrentes te verhogen”, laat de grootbank weten.

  • De ECB heeft in september de rente verhoogd tot 4 procent, het hoogste niveau in de geschiedenis van de monetaire instelling. Dat verstrakkende geldbeleid moet ervoor zorgen dat sparen lucratiever wordt, waardoor er minder geld naar de reële economie stroomt. Bedoeling is om zo de inflatie naar beneden te krijgen.
  • Belfius reageert met de renteverhoging dus niet zozeer op de uitgifte van de eenjarige staatsbon begin september. Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, wou zo de (groot)banken aanzetten de spaartarieven te verhogen. Op dat vlak was die operatie geen groot succes. De overheid kon wel 21,9 miljard euro ophalen met de staatsbon. Dat is een recordbedrag.

Hogere spaarrentes bij de andere grootbanken?

Vooruitblik: Enkele kleinere spelers, waaronder MeDirect en Santander Consumer Bank, hebben de voorbije weken de spaartarieven gewijzigd. Nu Belfius dat als eerste grootbank doet – sinds de uitgifte van de eenjarige staatsbon – neemt de druk op de andere reuzen toe om ook de spaarrentes te verhogen.

  • Sinds de start van het verstrakkende geldbeleid vorig jaar hebben de vier grootbanken nog maar twee keer de rentes aangepast. Telkens wanneer Belfius het initiatief nam volgden de andere grootbanken. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd vooraleer de klanten van ING, BNP Paribas Fortis en KBC ook een hogere rente zullen krijgen.
  • Vraag is wel hoe fors die eventuele renteverhogingen zullen zijn. De grootbanken hebben al meermaals aangegeven dat ze niet zomaar de spaarrentes kunnen verhogen. Ze verwijzen daarbij naar de goedkope vaste woonkredieten die ze tijdens het soepele geldbeleid van de ECB hebben afgesloten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.