Conner Rousseau en premier Alexander De Croo schouder aan schouder ter verdediging van Vivaldi

Conner Rousseau en premier Alexander De Croo schouder aan schouder ter verdediging van Vivaldi
Conner Rousseau (Vooruit) L., Alexander De Croo (Open Vld) R. – HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP, DAVID PINTENS/Belga/AFP via Getty Images

Het blijft nazinderen: de vraag aan de partijvoorzitters “of er opnieuw een Vivaldi-regering moet komen”, op het VOKA-debat begin deze maand. Alle vier de Vivaldi-partijen stemden toen opvallend genoeg “neen”, via de rode knop. Achteraf was de teleurstelling binnen de federale regering groot: “Ach, die voorzitters, geeft men die niet veel te veel aandacht? Die zitten in de buitenbaan van de politiek”, is binnen Vivaldi te horen.

  • “Het was de eerste en enige fout die Tom Ongena heeft gemaakt“, zo klinkt het dan bij de Open Vld-top over hun kandidaat-voorzitter. En ook Conner Rousseau (Vooruit) schiet Ongena genadeloos af: “Als ik premier was en mijn eigen voorzitter weigert Vivaldi II? Het zou zijn beste dag niet zijn”, zo stelt hij aan Het Laatste Nieuws. Zijn vervanger op dat debat, Bruno Tobback (Vooruit), stemde volgens Rousseau dus ook manifest fout, want hij had wel degelijk groen gestemd, had hij daar gezeten: “Tobback is zo aangetrokken tot rood dat hij niet anders kon, denk ik”, zo maakte hij er zich met een grapje vanaf.
  • Politiek wél relevant voor de komende campagne: Rousseau verdedigde in elk interview fel het Vivaldi-palmares. “Welk land heeft de koopkracht het beste beschermd?”, zo stelde hij zowat overal de retorische vraag. En meer: “Als ik het rapport van Vivaldi naast dat van de vorige federale en huidige Vlaamse regering leg, dan durf ik daarmee op elke Vlaamse markt te staan om het uit te leggen.”
  • En kijk, over de oceaan in de Verenigde Staten blijkt ook premier De Croo (Open Vld) zich helemaal klaar te voelen voor de kiescampagne, waarin hij keihard zijn beleid en het palmares van Vivaldi wél zal verdedigen, tot de laatste snik zo lijkt. Want andermaal deed hij in de marge van zijn bezoek aan de VN de ene straffe uitspraak na de andere, schijnbaar opgepookt door een ‘New York state of mind‘, die hij al enkele dagen vertoont:
    • “Wij mogen heel zeker ons palmares op tafel leggen: we hebben met reuzensprongen vooruitgang geboekt. Er zij meer jobs bijgekomen dan onder de vorige regering, we hebben de beste koopkrachtbescherming van heel Europa, we hebben onze bevolking geholpen met de energiefacturen, en de rijkste inwoners ter wereld.”
    • En ja, dat komt tegen een prijs, budgettair zijn we in het rood gegaan. Maar de vraag is: wat was het alternatief? Moesten we de mensen dan niet helpen, honderdduizenden in de armoede storten en moesten we duizenden bedrijven failliet laten gaan?”
    • “Wij zijn zogezegd het Griekenland aan de Noordzee? Ik heb veel respect voor hen, maar wij zijn wel dubbel zo rijk als de Grieken.”
    • “En al die profetieën over wie verkiezingen zal winnen… Mogen de mensen nog eens kiezen bij verkiezingen? Ik heb zo de indruk, dat dat volgens jullie al vastligt”, zo stelde hij tegen journalisten.
    • “Peilingen zijn palingen, je pakt dat vast en dat gaat in alle richtingen. Wel, de prijzen worden aan de meet uitgedeeld. Neem mij niet kwalijk dat ik de afgelopen 12 maanden ben bezig geweest met beleid te voeren, meer dan het te verkopen.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.