Europa vreest grotere afhankelijkheid van China voor energie na breuk met Rusland

Door de breuk met Rusland dreigt Europa voor zijn energiebevoorrading meer afhankelijk te worden van China. Zo’n scenario kan Europa vermijden door onder meer te investeren in eigen technologieën voor de opslag van hernieuwbare energie.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie haalt alles uit de kast om haar energietransitie te voltooien binnen de deadlines die ze zichzelf heeft opgelegd. Maar hoewel de diplomatieke crisis met Rusland het tempo heeft opgevoerd, is de EU er nog niet: stoppen met fossiele brandstoffen is allemaal goed en wel, maar ze moeten worden vervangen door iets anders, en de technische expertise en middelen zijn niet altijd aanwezig op het Europese continent.

In het nieuws: Op 5 oktober komen de EU-leiders bijeen in Granada, Spanje. Op de agenda: hoe voorkomen we dat we van Scylla in Charybdis geraken, na de breuk met Rusland. Hoewel de EU er gemakkelijker dan verwacht in is geslaagd zich los te maken van Russische olie (maar nog niet voldoende van LNG), is ze nog steeds sterk afhankelijk van andere grootmachten, en in het bijzonder van China, om haar eigen hernieuwbare energiesector te ontwikkelen.

Problemen met de bevoorrading

  • De Europes
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.